Kortrijk vroeger en nu: de Kortrijksestraat

De Kortrijksestraat richting centrum in de jaren negentig. (Foto a-JVGK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Kortrijksestraat is een van de grootste in- en uitvalswegen van de stad en ligt gedeeltelijk in deelgemeente Heule. De straat kreeg sinds 1368 meerdere namen. Anno 1925 werd er onder meer een wielerbaan gebouwd, maar die werd tien jaar later weer gesloopt.

De Kortrijksestraat ligt een deeltje in Kortrijk en een groot deel in deelgemeente Heule. Al in 1368 wordt de Kortrijksestraat genoemd in de literatuur, zij het dan als Heulestraat: In de Heulestrate onder den esch. In 1379 las men Supra viam de Huele en in 1481 Straetkin alsoe men gaet te Huelewaert. Anno 1752 wordt het Rousselaerstraete en in 1770 Straete naer Heule. Het gedeelte van de straat dat op grondgebeid Kortrijk ligt werd in de Atlas van de buurtwegen van 1845, Buurtweg 9 of Heulekalsijde genoemd. Later werd het Heulesteenweg en vanaf 1968 Heulsesteenweg.

De Kortrijkstestraat anno 2017. Door werken aan Heuleplaats is er momenteel wel wat verkeershinder. (Foto JVGK)
De Kortrijkstestraat anno 2017. Door werken aan Heuleplaats is er momenteel wel wat verkeershinder. (Foto JVGK)

De definitieve benaming kwam er in 1981 met Kortrijksestraat, omdat de 365 meter op Kortrijks grondgebied in het verlengde liggen van de straat met dezelfde naam in Heule. In 1970 werd het wegdek vernieuwd. In 1925 bouwde de Maatschappij Kortrijksche Velodroom, aan huisnummer 387 in het Kortrijks gedeelte, een wielerbaan tussen de Vlasbloemstraat en Kortrijksestraat. De wielerbaan werd gesloopt in 1935. Het terrein werd ingenomen door Solintex, de Société Linière Textile.

In mei 2017 startte de eerste fase van de werken voor de heraanleg van Heuleplaats. Momenteel zijn er voorbereidende werken aan gang voor de tweede fase van het Project Heraanleg Heuleplaats met de riolerings- en wegeniswerken in de Mellestraat, Heulsekasteelstraat, Pastoriestraat en Heuleplaats. De werken zullen duren tot eind december 2017.

(Peter Van Herzeele / foto JVGK)