Kortrijk vroeger en nu: de Havermarkt

De Havermarkt, 40 jaar later. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De oudste vermelding van de Havermarkt gaat terug tot 1795. De Havermarkt lag toen op de Oude Beestenmarkt, een pleintje op de hoek van het huidige Schouwburgplein.

De Havermarkt loopt van de Waterpoort langs het Schouwburgplein naar de Sint-Jorisstraat. In 1795 lag de Havermarkt op de Oude Beestenmarkt, een pleintje op de plaats van de huizen die nu de hoek vormen met de Sint-Jorisstraat en het Schouwburgplein. In 1839 werden de huizen aan de westzijde van de Havermarkt gesloopt, terwijl het zuidelijke deel werd volgebouwd.

Hierdoor werd de Havermarkt van de zuidkant naar de westkant van de toenmalige Grote Hallen verplaatst. Van 1905 tot 1951 stond er op het marktje een telefoonmast. In 1981 werd het zuidelijke deel van de markt bij het Schouwburgplein ingedeeld. Centraal op het plein staat een bronzen beeld van Jan Palfijn dat in 1900 van het Stationsplein naar de Havermarkt verhuisde. In het grote herenhuis aan de Havermarkt 2, op de hoek met de Burgemeester Reynaertstraat, was de Bank van Parijs en de Nederlanden gevestigd. Het gebouw werd in 1977 gesloopt om plaats te maken voor een residentieel flatgebouw.

De Havermarkt, 40 jaar later.
De Havermarkt, 40 jaar later.© JVGK

De bank werd in september 1980 heropend. Momenteel is de Deutsche Bank er gevestigd. De foto werd genomen in november 1977, kort voor de start van de afbraakwerken. Links op de foto bemerk je het gevelbord van het toenmalige Café du Theatre, het huidig Teaterkaffee. Het plein werd in 1996 heraangelegd en autovrij gemaakt.

havermarkt