Klein maar fijn herdenkingsmoment in herberg De Kunstemaecker in Steenkerke

Schepen Pascal Sticker, Willy Debandt, achterneef van Serafijn Debandt, volkszanger Jan Huyghe, muzikant Stefaan Demoen en Anja Roef, uitbater van de 'Kunstemaecker' © JT
Redactie KW

Op zondag 11 november vond om 11 uur in herberg De Kunstemaecker in Steenkerke een klein maar fijn herdenkingsmoment plaats ter gelegenheid van Wapenstilstand ’14-’18.

In de afspanning pronkt in een groot kader een authentieke affiche van Steenkerke-kermis 1911. Daarnaast komt nu een kader met het gedicht De makkers van Steenkerke, in juni 2018 geschreven door Jan Huyghe.

In dat gedicht, dat inmiddels een lied geworden is, confronteert Jan de uitbundige kermis van 1911 met het triestige lot van Seraphijn Debandt, Camiel Dekeyser en Marcel Guylinck.

Alle drie zijn geboren in Steenkerke (1896-1897). Zeker en vast vierden ze daar en toen kermis, al dan niet samen. In ’14 of ’15 werden ze soldaat. Ze hielden lang stand. Maar sneuvelden alle drie, amper 44 dagen verwijderd van het einde van WO I, Seraphijn zelfs op 9 dagen ervan. Alle drie zijn begraven in hun geboortedorp: Seraphijn en Camiel bij de kerk, Marcel op de militaire begraafplaats.

Na de onthulling van het kader voerden Jan Huyghe (zang) en Stefaan Demoen (viool) het lied uit. Samen vormen ze het muzikale folkduo ‘Muzekupe’.

In Steenkerke geen rammelende rinkelende decoraties, geen soldatesk klaroengeschal, wel een bescheiden eerbetoon aan de gewone makkers van Steenkerke en overal, die hun leven verloren in het machtsspel van de heersers.

(JT)