Kaap van drie miljoen herdenkingstoeristen in zicht

Tyne Cot Commonwealth War Cemetery. © (Foto Belga)
Redactie KW

Van begin 2014 tot oktober 2018 bezochten al ruim 2,7 miljoen herdenkingstoeristen de Westhoek. Dat heeft het kenniscentrum van provinciebedrijf Westtoer becijferd. De kaap van de drie miljoen bezoekers komt in zicht, wat een half miljoen meer zou zijn dan de beoogde prognose aan het begin van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

De herdenking van de Groote Oorlog heeft de voorbije jaren 2,7 miljoen herdenkingstoeristen naar de Westhoek gebracht. Topjaar is en blijft 2014 met toen net geen 800.000 bezoekers. In 2015 kwamen een half miljoen bezoekers naar de Westhoek. 2016 was het iets minder omdat de focus van de herdenking op Frankrijk lag maar ook dan bezochten 450.000 mensen één van de tien sites en musea die werden gemonitord.

Onder meer de herdenking van de Mijnenslag en Slag van Passendale zorgden voor 515.000 herdenkingsbezoekers en dit jaar staat de teller al op 461.000 bezoekers. Los van die cijfers benadrukt Westtoer dat er ook al bijna 250.000 mensen het beeldjesproject “Coming World Remember Me” in de Palingbeek bezochten. Niet in de cijfers opgenomen, maar niet onbelangrijk is dat ook in 2013 al heel wat herdenkingstoeristen naar de Westhoek kwamen.

Ruim de helft kwam uit het buitenland. Een derde van het totaal kwam uit Groot-Brittannië, maar ook de verre markten zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Canada deden het opvallend goed.

De sites die het meest door herdenkingsbezoekers uit zowat alle landen worden bezocht zijn Tyne Cot Cemetery, de Menenpoort, het In Flanders Fields Museum, de Duitse begraafplaats in Langemark en het Memorial Museum Passchendaele 1917. Daarnaast zijn er qua bezochte sites opvallende verschillen merkbaar naar herkomst: Belgen brengen meer bezoeken aan het Museum aan de IJzer, de Dodengang en Westfront Nieuwpoort. Britten daarentegen richten zich sterker op sites als Essex Farm Cemetery, dat is de site John McCrae, Hill 62, Hill 60 en Lijssenthoek Military Cemetery. Bij de verre markten zoals Canada en Australië komen het Canadees gedenkteken in Sint-Juliaan en Buttes New British Cemetery meer aan bod.

“De vele investeringen, het kwalitatief aanbod en de respectvolle communicatie hebben geleid tot een hoge bezoekerstevredenheid. Nog belangrijk: zes op de tien herdenkingsbezoekers is van plan om de Westhoek ook ná 2018 te bezoeken”, aldus Stefaan Gheysen, algemeen directeur van Westtoer. Globaal is 93% van de herdenkingsbezoekers zeer tot uiterst tevreden over het bezoek aan het Wereldoorlog I-erfgoed in de Westhoek. Minder dan één procent is ontevreden. Vooral de sereniteit, de goed onderhouden sites en de inhoudelijke informatie en interpretatie worden sterk geapprecieerd.

Ook nu is het gezellig druk in de Westhoek, naar aanloop van 11 november, Wapenstilstand. Alle hotels zijn al maanden hopeloos bezet in Ieper en ook in andere steden zoals Poperinge en Kortrijk zitten de slaapgelegenheden goed vol.

11 november wordt zeker geen eindpunt want er wordt nu al druk gewerkt om tegen 2020 met een programma te komen rond de wederopbouw van de streek.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier