Ieper investeert in onderhoud graven met historisch belang

Redactie KW

De stad Ieper trekt een budget van 20.000 euro om een aantal graven met lokaal historisch belang te beschermen en te onderhouden. Het gaat onder meer om de grafkapel van de familie de Struers en het graf van Alphonse Vandenpeereboom.

Sinds 2011 werkt een stedelijk commissie funerair erfgoed van de stad Ieper aan een actiever behoud en beheer van een aantal graven van lokaal historisch belang. Dit resulteerde in 2015 in een lijst met lokaal beschermde grafmonumenten. “Bij deze lokaal beschermde graven moet de concessie verlopen zijn en werd uitgegaan van de cultuurhistorische waarde”, zegt cultuurbeleidsconsulent Alexander Declercq. “Doorslaggevend waren de esthetisch of kunstzinnige waarde, funeraire symboliek en uniciteit. Er werd geen lijst van personaliteiten gemaakt, maar wel gelet op zaken die in Ieper zeldzaam zijn, qua typologie of historiek. Er werd dus uitgegaan van de waarde van het grafmonument, niet van de persoon die er begraven ligt.”

Doorslaggevend waren de esthetisch of kunstzinnige waarde, funeraire symboliek en uniciteit

“Voor de stedelijke hoofdbegraafplaats bestaat de beschermingslijst uit 35”, pikt schepen Jef Verschoore (CD&V) in. “Voor alle deelgemeenten samen bestaat de lijst uit 15 items. Onvermijdelijk weerspiegelt de lijst sterk de graad van vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omdat Boezinge, Sint-Jan, Zillebeke, Hollebeke en Voormezele tijdens WO I aan het front lagen en volledig vernietigd werden, zijn er op de begraafplaatsen van deze deelgemeenten geen oude graven bewaard gebleven.”

Dit jaar wordt een volgende stap gezet in de lokale bescherming van de graven. “De stad neemt door de lokale de verantwoordelijkheid voor deze grafmonumenten op en voert instandhoudingswerken uit”, vervolgt Jef Verschoore. “De komende weken worden een tiental graven op de stedelijke hoofdbegraafplaats onder handen genomen.”

“Het gaat om conservatie: behouden wat er is – dus geen restauratie, er worden geen verdwenen elementen weer terug toegevoegd”, zegt Christophe Koether, werkcontroleur van de stedelijk Groendienst. “De aannemer zorgt samen met de groendienst en technische dienst voor het herstellen van breuken, het vastzetten van losse stukken, rechtzetten van verschoven onderdelen, verwijderen van begroeiing… om de grafmonumenten te kunnen bewaren voor de toekomst. Er komt ook een aanduiding van de lokale bescherming bij de graven.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier