Ian Sanders neemt als lid van re-enactmentgroep deel aan het spektakel ‘Tot aan de IJzer’

Ian Sanders en Koen Vanbecelaere bij de overblijfselen van trenches (loopgraven) aan de Hooge Crater in Ieper. Beiden zijn sterk geïnteresseerd in het oorlogsverleden en zijn ook van de partij in het klank- en beeldspektakel 'Tot aan de IJzer'. (Foto DRD)
Redactie KW

Het is aftellen geblazen voor de leden van de vele verenigingen die het komende weekend van nabij betrokken zijn bij de twee opvoeringen van het klank- en beeldspektakel ‘Tot aan de IJzer’. Dat geldt ook voor Ian Sanders, die lid is van de re-enactmentgroep The Salient Remembrance Detachment (SRD).

De herdenking van De Groote Oorlog is een frequent besproken thema ten huize van de 16-jarige Deerlijknaar Ian Sanders. Samen met (plus-)papa Koen Vanbecelaere, mama Anneleen Mortier en jongere zus Jane woont hij aan de Hazewindstraat in Deerlijk. Koen en Anneleen zijn beiden lid van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia die in het kader van het 95-jarig bestaan van de vereniging het initiatief nam voor de realisatie van het totaalspektakel ‘Tot aan de IJzer’. “Mijn vrouw heeft altijd een voorliefde gehad voor geschiedenis in het algemeen“, verduidelijkt Koen Vanbecelaere. “Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in het oorlogsverleden. De vele dvd’s, films en documentaires die ik hieromtrent heb gezien, zijn daarvan het beste bewijs. De spreekwoordelijke appel valt eens te meer niet ver van de boom want Ian is al even begeesterd door deze pakkende problematiek.”

Living history

Tot in de kleinste details vertelt de 16-jarige Deerlijknaar vol passie over de strijd die zijn overgrootvader en overgrootnonkel leverden tijdens de Eerste Wereldoorlog. “Ik ben lid van de re-enactmentgroep The Salient Remembrance Detachment (SRD)”, gaat Ian Sanders verder. “Wij zijn een WO I re-enacting living history-organisatie met vooral mensen uit de regio Ieper-Zonnebeke maar die leden telt over heel Vlaanderen en Nederland.”

“Bij SRD hebben wij een strikt beleid naar gedrag en attitude”

“SRD is een serieus gestructureerde historische groep en specialiseert zich in Commonwealth WO I-herdenking en levende geschiedenis en dan vooral de voorstelling van historische WO I-scenes uit de Ypres Salient. We hebben allemaal een historisch uniform, vaak een replica omdat de originele uitrustingen stukken van mensen kosten, en hebben een strikt intern reglement en een strikt beleid naar gedrag en attitude. Alle leden respecteren dit ten volle.”

Respectvol omgaan

“In evenementen evoceren wij hoe de mensen tijdens de Eerste Wereldoorlog leefden. Niet hoe ze vochten, laat dit heel duidelijk zijn. We leven in de tijd van toen. SRD weerhoudt zich van straffe uitspraken over zichzelf, maar heeft in het verleden al heel wat gepresteerd. Zo geeft de vereniging ook professioneel en historisch advies voor film- en televisieproducties. SRD werkte al in diverse producties samen met VRT, VTM, Ketnet en Canvas.”

“De gruwel van de oorlog moeten we altijd blijven herdenken”

“We figureren ook maar we zijn geen costumiers of een verhuurfirma. We verkopen ook geen kostuums of attributen. Onze uitgangspunten zijn herdenken, educatie en beleving. Enkel zo kun je waardevol respect hebben voor het verleden. Met alle herdenkingen zijn het uiteraard drukke tijden. Dit jaar is onze groep ook uitgenodigd voor het nationaal defilé op 21 juli in Brussel.”

Pipes & Drums

Ian is ook lid van de Ypres Surrey Pipes & Drums. Hij speelt er drums, zijn goede vriend Gilles Vermeulen doedelzak. “Eric Remy is de bezieler van deze band”, vertelt Ian. “YSPD is een band die vriendschap en sociale waarden hoog in het vaandel draagt. De groep is niet competitief ingesteld, maar doet er alles aan om met alle bandmembers een zo goed als mogelijk staaltje muziek te brengen. Om het niveau op peil te houden, komen jaarlijks lesgevers uit Schotland. De kilt heeft als tartan de Macmillan Modern Hunting. In deze tartan zijn de Belgische kleuren verwerkt. De spreuk van deze tartan wil zeggen ‘Ik leer de ongelukkige ter hulp komen’. Ons motto is ‘One for all and all for one’.”

“Wat het komende weekend mijn rol zal zijn tijdens de voorstellingen van ‘Tot aan de IJzer’…? We zullen er met de mensen van SRD een klein kamp bouwen. Met authentiek materiaal zullen we laten zien wat het leven was tijdens de Groote Oorlog. De toeschouwers betreden de concerthal via loopgraven. Zo kunnen ze zich direct inleven in de sfeer van de Eerste Wereldoorlog.”

Waardige herdenking

“Het wordt in ieder geval een waardige herdenking. De gruwel van de oorlog moeten we altijd blijven herdenken. Oorlog is nu eenmaal geen propere zaak. Precies omdat oorlog een nauwelijks te beschrijven gruwel is, is het belangrijk dat we dit soort van zaken blijven herdenken“, rondt Ian Sanders af.

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier