Historisch Veurne brengt verdwenen cafés een dag terug tot leven

We herkennen vlnr Casper Schepens, Annick Benteyn, Onno Van Gelder, Ann Vandenbussche, Cindy Dobbelaere en Nathalie Solard. © foto MVQ
Redactie KW

De vijfde editie van Historisch Veurne blikte terug op de verdwenen cafés en brouwerijen en koppelde daaraan een ludieke retrokoers.

Voor de gelegenheid konden bezoekers die zich inschreven voor de theaterwandelingen uitzonderlijk een cafétafereel bijwonen in enkele verdwenen cafeetjes waar acteurs zich inleefden in de rol van bekende personages en volksfiguren die destijds filosofeerden aan de toog.

Nog tot 22 april toont de expo in ‘t Spaans Paviljoen nostalgische foto’s uit de glorietijd van cafés en brouwerijen. De avond werd afgesloten met een avondvullend programma waarin Freddy Maertens en Lucien van Impe vertellen over hun wielrennersverleden.

Kloppend hart van het sociale leven

Deze editie van Historisch Veurne zet vooral in de verf dat cafés en brouwerijen vroeger het kloppend hart van het sociale leven waren. Zelfs in de kleinste deelgemeenten van Veurne waren er brouwerijen en in een klein dorpje als Booitshoeke met 170 inwoners waren er in 1920 wel vijf cafés! In kleine groepjes werden de ‘theaterbezoekers’ meegenomen door gidsen die zich feestelijk hadden uitgedost in een retro-outfit. Zo ontdekten ze locaties met restanten of verwijzingen naar voormalige brouwerijen zoals brouwerij De Ster, die zich bevond tussen de zuidvesten en de Zuidstraat.

We herkennen Filip Berquet en Riet Sinnaeve.
We herkennen Filip Berquet en Riet Sinnaeve.© foto MVQ

In de Handboogstraat, een steegje aan de Ooststraat dat vroeger gekend was als het Ambachtstraatje, bevonden zich vroeger meerdere cafeetjes met soms een bedenkelijke reputatie. Auteur Sofie Pijlijser dook in de Veurnse archieven, op zoek naar authentieke verhalen over bestaande historische en soms legendarische caféfiguren. De bezoekers genoten zichtbaar van het theaterstukje in sappig West-Vlaams met Manse Tiktak (actrice Rita Derycke), Kolen in de Stove (acteur Sam Louwyck) en Metje de visvrouw (Anita Vanscheewyck), schipper (Daniel Pauwels) en cafébaas Robert (Joris Baron). Ze waren getuige van de roddels, de scheldpartijen en dronkemanspraat van weleer.

Wielerclub Veurne Vooruit

In een ander cafeetje smeedden vier toogvrienden plannen om een wielerclub, ‘Veurne Vooruit’, op te richten, waarvan ‘velomaker’ Clarisse (gespeeld door belleman Joris Goens) voorzitter zou worden. Actrice Charlotte De Wulf speelde een vooruitstrevende vrouw uit de sixties en nog een ander verhaal neemt de bezoekers mee naar WO I. Daar belandden de Engelse soldaat Charles Smith (Onno Van Gelder) en zijn jongere kompaan (Casper Schepens) in het cafeetje van de cafébazin (Annick Benteyn) waar ze prostituee Babette (Cindy Dobbelaere) tegen het lijf lopen en aan de praat geraken met verpleegster Dorothy Fielding (Nathalie Solard), Sylvain (Bernard Vieren) en zijn vriendin Micheline (Ann Vandenbussche).

(MVQ/foto’s MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier