Het bijna verdwenen verhaal van Vloethemveld

14/09/18 om 07:15 - Bijgewerkt op 13/09/18 om 13:20

Een oude Russische militaire stafkaart uit de jaren 1950 in het gemeentehuis van Zedelgem trekt de aandacht van Pol Denys. Het is een kaart van de regio Zedelgem, maar de cyrillische letters kan hij niet lezen. Hij googelt de woorden en belandt op Russische websites met een anti-Lets karakter. Op de sites staat ook opvallend vaak 'Zedelgem'. De link met die gemeente is een Lets-nationalistische organisatie, 'De Haviken van de Daugava', opgericht in 1945 in een krijgsgevangenkamp in... Zedelgem. Pol Denys valt compleet uit de lucht en stoot op een bij ons bijna verdwenen verhaal.

Gepassioneerd door alles wat met lokale geschiedenis te maken heeft, startte Pol Denys een zoektocht naar het verhaal achter het Zedelgemse krijgsgevangenkamp. "Vijftien jaar geleden begon ik te grasduinen in onze eigen geschiedenis. Maar ik vond helemaal niets terug over die hele historie. Pas toen ik over de grenzen begon te zoeken, stootte ik wereldwijd op tientallen boeken over Zedelgem en wat er was gebeurd in een krijgsgevangenkamp in het Vloethemveld. Hoe komt het dat dat verhaal hier niet verteld wordt en in de rest van de wereld wel?"
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!