Grootse herdenking van de bevrijding van Vlaanderen op komst

Foto's van de bevrijding van Tielt door de Polen, met links bovenaan generaal Maczek op de pui van het stadhuis. (Montage LVA, foto's Stadsarchief Tielt)
Redactie KW

In 2019 wordt de 75ste verjaardag van de bevrijding van Vlaanderen door Polen feestelijk herdacht. Begin juni opent een expo in Warschau, die daarna via Gdansk in 2019 naar Vlaanderen komt.

In 1994 ondertekende Vlaanderen voor het eerst een verdrag met een ander land. Het ging om Polen. Na bijna 25 jaar werken beide landen nog altijd intensief samen. Dat bleek uit de bijeenkomst op 9 februari van de vaste gemengde commissie Vlaanderen-Polen, die voor de achtste keer vergaderde, dit keer in Brussel.

Samenwerking

De Poolse vice-staatssecretaris, Renata Szczech, en de secretaris-generaal van het Vlaamse Departement Buitenlandse Zaken, Koen Verlaeckt, tekenden een nieuw werkprogramma voor de volgende drie jaar uit. “Beide landen willen samenwerken op de terreinen (hoger) onderwijs, landbouw en visserij, welzijn, volksgezondheid en gezondheidszorg, toerisme, cultuur en sport, leefmilieu, mobiliteit en infrastructuur, onderzoek en ontwikkeling en lokale besturen”, zegt Dirk Verbeke, voorzitter van de 1ste Poolse Pantserdivisie en ere-stadssecretaris van Tielt, die alle initiatieven rond Polen en Vlaanderen opvolgt en bijwoont.

Hele reeks steden

Een opvallend aandachtspunt is de herdenking van de bevrijding van Vlaanderen van de Duitse nazibezetters. Vooral de rol van de Poolse Pantserdivisie van de bekende generaal Maczek komt daarbij aan bod. Zijn eenheid bevrijdde in september 1944 een hele reeks Vlaamse steden en gemeenten zoals Poperinge, Ieper, Roeselare, Tielt, Ruiselede en Gent. Experten uit beide landen bereiden daarover een tentoonstelling voor, die door minister-president Geert Bourgeois op 4 juni 2018 wordt geopend in Warschau. Nadien reist de tentoonstelling naar Gdansk om in 2019 Vlaanderen te bereiken, 75 jaar na het einde van de bezetting.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier