Gesneuvelde soldaten onder het wegdek gevonden in Langemark-Poelkapelle

30/01/18 om 12:27 - Bijgewerkt om 12:34

De werken werden stilgelegd, tot het onderzoek rond is.

Gesneuvelde soldaten onder het wegdek gevonden in Langemark-Poelkapelle

Onder het wegdek van de Houthulstseweg, stootten wegenwerkers bij graafwerken op de stoffelijke resten van gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog.

Toen er op donderdag tijdens de aanleg van de nieuwe riolering in langs de Houthulstseweg in Poelkapelle plots drie soldatenhelmen uit de Eerste Wereldoorlog tevoorschijn kwamen, trokken de wegenwerkers aan de alarmbel. Al van bij de eerste schep met de graafmachine was het raak. Ter plaatse zijn tal van kleine objecten te ontwaren, op ongeveer anderhalve meter diepte. De werken werden ogenblikkelijk stopgezet en de politie is onmiddellijk ter plaatse gekomen.

Jan Decorte, archeoloog bij Archeo7 buigt zich over de zaak : "Voorlopig kan ik alleen bevestigen dat er inderdaad stoffelijke resten gevonden zijn, maar om hoeveel soldaten het precies gaat is nog onduidelijk, evenals hun nationaliteit. Als het een verzamelput betreft, dan zal het aantal gevonden helmen niet in verhouding staan tot het aantal lichamen. Tegen donderdag zullen we meer weten."

De schattingen over het aantal soldaten uit de Eerste Wereldoorlog dat nog niet werd teruggevonden lopen sterk uiteen, maar in de Westhoek kijkt men al lang niet meer op wanneer er lichamen uit die periode naar boven komen. In 2016 werden maar liefst 55 lichamen geborgen. Algemeen wordt aangenomen dat per vier gesneuvelde soldaten er twee begraven liggen onder een zerk met een naam, terwijl een begraven ligt onder een naamloze zerk en een op vier werkelijk vermist is.

Na de identificatie van de stoffelijke resten en de vaststelling van de identiteit, zal in overleg met de ambassades van desbetreffende landen worden bepaald waar de lichamen een laatste rustplaats zullen krijgen. Doorgaans worden stoffelijke resten uit de Eerste Wereldoorlog en de daarbij gevonden voorwerpen tijdelijk in bewaring worden genomen op in het kwartier Bos van Defensie te Houthulst.

(CJD)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!