Gedenksteen voor vermoorde rijkswachters in Moorslede ingehuldigd

© (Foto Jan Stragier)
Redactie KW

Op 4 februari 1943 werden er tussen Moorslede en Passendale drie rijkswachters op laffe wijze vermoord. Zondag werd er een gedenksteen voor hen onthuld.

De afgelopen weken liep er in de bieb van Moorslede een tentoonstelling over drie rijkswachters die op 4 februari 1943 tussen Moorslede en Passendale vermoord werden. Diverse rijkswachtattributen en ook documenten uit het familiebezit van de overledenen, afkomstig uit de privécollectie van Nikolaas Ottevaere, waren er te bezichtigen.

Hij is hoofdinspecteur van het lokaal commissariaat Wervik. “Op tienjarige leeftijd begon ik al oorlogsmateriaal te verzamelen en in de loop der jaren ook alles wat betrekking heeft op de rijkswacht. De geschiedenis van de drie slachtoffers van Moorslede was in mijn bezit, maar het was toch gepensioneerd rijkswachter Marc Vandebussche uit Zonnebeke die me de duw gaf om een tentoonstelling en herdenking voor de Moorsleedse slachtoffer te organiseren.”

Theophile Vanlierde van Zonnebeke was een van de drie, Maria Carrein was zijn verloofde tot aan zijn dood. “Het was een koude avond en plots merkten ze groepen fietsers zonder verlichting op. Ze deden hen stoppen en vroegen hun papieren, maar op dat ogenblik trokken ze hun revolver en begonnen te vuren op de rijkswachters. Brigadier Theophile Vanlierde, brigadier Albert Daniels uit Leuven en wachtmeester Raymondus Vandezande uit Hasselt lieten hierbij het leven, Omer Paridaen uit Moerkerke overleefde de aanslag.”

Als sluitstuk van de expositie was er zondag een herdenkingsdienst en de onthulling van een gedenksteen aan het monument van de gesneuvelden in Moorslede. De steen werd geschonken door het NSPV (Nationaal syndicaat voor politie en veiligheidspersoneel).

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier