Expo zet het verleden van rusthuisbewoners Poperinge in de kijker

Redactie KW

Een laatstejaarsstudent ergotherapie ging in het woonzorgcentrum Huize Proventier aan de slag met de digitale erfgoedbank ‘WESTHOEK verbeeldt’ om te komen tot de levensverhalen van enkele bewoners.

‘Verleden Verbeeldt’ is een project van Erfgoedcel CO7. Het omvat zeven thematische pakketten met beeldmateriaal van de digitale erfgoedbank ‘WESTHOEK verbeeldt’.

Hoppeplukkers, rijkswachters en ‘blauwers’

Dit materiaal kan door mantelzorgers en woonzorgcentra ingezet worden tijdens zogenoemde reminiscentieactiviteiten. Dat zijn activiteiten waarbij herinneringen van vroeger worden opgeroepen. Arne Verleyen, laatstejaarsstudent ergotherapie, ging in Huize Proventier met deze koffers aan de slag. Zo kwam hij tot de levensverhalen van enkele bewoners.

Voormalige cafébazen, hoppeplukkers, een rijkswachter en zelfs ‘blauwers’ (smokkelaars) vertelden over hun ervaringen. Enkele vrijwilligers van ‘POPERINGE Verbeeldt’ begeleidden samen met de student de gesprekken. Ze zorgden ook voor de nodige lokale historische omkadering.

Audio bij de foto’s

Shari Platteeuw, erfgoedconsulent Cultureel Erfgoed bij CO7: “De fotoclub van Poperinge kwam tot een herinterpretatie van deze verhalen en dat resulteerde in deze thematische expo. De gesprekken kunnen aan de hand van audiofragmenten bij de foto’s beluisterd worden.”

De expo is nog tot zondag 24 juni elke dag te bezichtigen in de bistro van Huize Proventier, Veurnestraat, telkens van 14 tot 17 uur.

Meer info: www.co7.be

(AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier