Expo toont Poperingse gesneuvelde soldaten en graven

© foto TP
Redactie KW

Voor de nieuwe expo ‘Onze vergeten helden’ in de Gasthuiskapel werd voor het eerst een oplijsting gemaakt van alle gestorven WOI-soldaten uit Groot-Poperinge. De inwoners kunnen een van de nog bestaande graven adopteren.

“Het project werd gelanceerd vanuit Defensie en het War Heritage Institute“, zegt coördinator Annemie Morisse. “Ze zochten graven van soldaten, die gesneuveld zijn en ontgraven werden tijdens of kort na WOI en herbegraven werden op veelal burgerlijke kerkhoven in hun geboorte- of woonplaats. Daarmee verdween niet alleen het militaire karakter van het graf, maar ook de zekerheid op een ‘eeuwige bescherming’. Voor Groot-Poperinge hadden we een lijst van 69 graven. Een 20-tal vonden we niet terug, maar we hebben wel nog andere ontdekt waardoor we uitkomen op een lijst van 71 graven, die vandaag nog bestaan. In totaal is dit goed voor 73 namen. Elk graf krijgt een herdenkingsplaatje met de Belgische driekleur en we willen elk graf laten adopteren door een inwoner van Groot-Poperinge om deze graven te vrijwaren voor de toekomst. Een adoptie houdt in dat de mensen af en toe eens langs gaan en bijvoorbeeld een bloempje plaatsen.”

Zelfgemaakte knutselwerkjes

De basisschool van Watou heeft al 4 graven uit het dorp geadopteerd. De kinderen plaatsten er zelfgemaakte knutselwerkjes tijdens speciale herdenkingsmomenten. Een aantal inwoners werkten actief mee aan de expo in de Gasthuiskapel door te speuren op zolder en in familie-archieven. “Zo kwamen er goed bewaarde en opmerkelijke foto’s en objecten boven water”, aldus Morisse. “Het is opvallend dat inwoners tijdens de volledige herdenkingsperiode geen melding maakten van deze stukken, tot wij voor deze expo een oproep deden. We horen de mensen vaak zeggen dat er eindelijk aandacht is voor ‘eigen’ soldaten in het herdenkingsverhaal.”

De expo loopt tot en met 18 november. Er is onder meer een portrettengalerij te zien van meer dan 100 Groot-Poperingse soldaten, die sneuvelden tijdens WOI. Een graf adopteren kan in de kapel.

Oscar toont portefeuille met fataal kogelgat van zijn oom

Poperingenaar Oscar Danneel (71) toont in de expo de portefeuille van zijn gesneuvelde oom, die ook Oscar Danneel heette. “Hij sneuvelde tijdens de laatste weken van de oorlog. Vermoedelijk werd hij neergeschoten door een scherpschutter vanuit de kerktoren van Moorslede. De fatale kogel doorboorde zijn portefeuille en enkele foto’s, postkaarten en brieven van zijn familie. Oscar was oorspronkelijk begraven in Moorslede en is dan herbegraven in Poperinge. Mijn vader gaf me dezelfde naam als die van zijn gestorven broer. Deze portefeuille is een heel waardevol stuk, dat we in deze expo graag eens tonen.”

Verschillende oorlogsverhalen binnen 1 gezin

Marleen Rassalle (62) uit Poperinge leverde foto’s van haar groot-oom en grootmoeder voor de expo. “Mijn groot-oom Camille Focquenoey belandde in de nacht van 16 op 17 april 1918 in de sector Kortekeer, tussen Bikschote en Langemark. In de ochtend van 17 april raakte hij gewond door een Duitse aanval. Camille stierf diezelfde dag.”

Het graf van Camille bevindt zich op de militaire begraafplaats van Westvleteren. “Ik ga er regelmatig langs en vond zijn foto’s terug in het album van mijn grootmoeder Emma, die tijdens WOI werkte als verpleegster. Zijn andere zus trouwde later met een Britse soldaat en ligt begraven in Engeland.”

(TP – foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier