Expo in Brugge belicht de Slag om de Noordzee

14/11/17 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:17

Vier jaar lang huisvestten de bezette havens van Brugge, Oostende en Zeebrugge een indrukwekkende vloot Duitse duikboten.

Expo in Brugge belicht de Slag om de Noordzee

Deze onderzeeërs kelderden niet minder dan 2,5 miljoen ton scheepvaart of 2.554 geallieerde schepen. Zo brachten ze Groot-Brittannië tot de hongersnood en aan de rand van de overgave.

Maar op 23 april 1918, St-George's Day, sloeg de Royal Navy terug en ondernam de grootste maritieme actie om 's werelds zwaarst verdedigde duikboothavens uit te schakelen. Een vloot van 136 schepen viel tegelijk de haven van Zeebrugge en Oostende aan. Eén uur hevige gevechten leverde meer dapperheidsmedailles op dan Groot-Brittannië's ganse militaire geschiedenis.

De expo '14-'18, de slag om de Noordzeevindt plaats in het hol van de leeuw. Het was immers vanuit het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge dat de Duitse Kriegsmarine tijdens WOI de zo gevreesde duikbotenoorlog orkestreerde. In deze omgeving maken de bezoekers kennis met de Unterseeboots Flotille Flandern die in onze havens aangemeerd lag, kunnen ze de benauwende sfeer opsnuiven van het leven aan boord van een onderzeeër én leren ze meer over de tijdsbesteding van de bemanning tijdens hun tijd aan wal.

Vervolgens wordt het Britse antwoord op de Duitse duikbotenplaag verder belicht en wordt de spanning van de aanvallen op Zeebrugge en Oostende gerecreëerd. Ten slotte wordt ook stilgestaan bij het einde van de strijd op zee, bij de herdenking en bij het menselijke verhaal achter de techniek. Unieke historische objecten en nooit eerder vertoonde illustraties nemen je mee naar die donkere, maar ook hoopgevende periode.

De expo '14-'18, de slag om de Noordzeevindt, van 21 april 2018 tot 31 augustus 2018 in Brugge

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!