Eeuwherdenking Wapenstilstand met Piet Goddaer, Jef Neve, Frederik Sioen, Dirk Brossé, Wannes Cappelle…

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Maandagmorgen werd in Ieper het programma van de eeuwherdenking van Wapenstilstand voorgesteld.

De eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog (2014-2018) wordt in het weekend van 11 november op een bijzondere manier afgesloten. Verschillende partners werkten samen aan een driedaags totaalprogramma dat een ingetogen en universele vredesboodschap uitstraalt. Dit project is een initiatief van de Vlaamse Regering in samenwerking met de stad Ieper en het In Flanders Fields Museum, de gemeente Zonnebeke en het MMP1917, de Last Post Association en Westtoer.

In Ieper start de herdenking op vrijdag 9 november om 17 uur met een speciale optocht rond de kunstinstallatie ‘Assembly- Memorial Chairs’. “Van augustus 2014 tot augustus 2018 reisden vijf oude stoelen van de kerk van Passendale, samen met een register met meer dan 174.000 namen van Britten en Ieren die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen in België, doorheen Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland”, legt de Ieperse schepen van Toerisme Jef Verschoore uit. “Op 23 locaties konden bezoekers persoonlijke verhalen en bedenkingen neerschrijven bij namen in het register. Sinds 23 augustus is deze installatie van de Britse kunstenares Val Carman te zien in het In Flanders Fields Museum. Op 9 november worden de vijf kerkstoelen overgebracht naar het Astridpark. Ze worden gevolgd door stoelen uit de bijna 130 landen in de wereld waar mensen geboren werden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België het leven lieten. Bij elke stoel komt een lantaarn met kaarslicht. Op het glas staat de naam van het land van herkomst, en de afstand van daar tot Ieper. De afstand staat symbool voor de reis die de slachtoffers maakten tussen geboorte en dood. Zoals de lege stoelen symbool zijn voor de lege plek die de slachtoffers in hun families achterlieten. De stoet van stoelen en lantaarns wordt verlicht door driehonderd bietenlantaarns, die kinderen traditioneel voor het feest van Sint-Maarten maken. Het herdenken en het kinderfeest die in Ieper al zo lang samenvallen op 11 november, komen hier voor het eerst samen.”

Op vrijdag 9 november vindt er vanaf 18.30 uur ook een speciale 11-novemberlezing plaats in de stadsschouwburg van Ieper. Speciale gast voor deze editie is de Perzisch-Nederlandse schrijver Kader Abdollah (bekend van onder andere de roman Het Huis van de Moskee).

Om 20.30 uur begint vervolgens het eerste van drie uitverkochte herdenkingsconcerten ‘The Great War Remembered’ in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal. “Dit concert wil bijdragen tot herdenking door de tijd 100 jaar terug te draaien en het publiek in de atmosfeer van de Groote Oorlog onder te dompelen”, zei Matthieu Mottrie van The Last Post Association, dat het concert organiseert. “Instrumentale en vocale muziek van de bovenste plank, in combinatie met originele WO I-beelden maken dit concert uniek. De 1.800 bezoekers ervaren letterlijk een muzikale evocatie van de Eerste Wereldoorlog, in het unieke decor van de Ieperse kathedraal. Dit jaar krijgt het concert een nog nooit geziene artistieke invulling. Namen als Ralph Mc Tell, Wannes Cappelle en Piet Goddaer leggen extra nadruk op de bijzondere editie van dit gebeuren. De klassiekers van deze concertreeks blenden schitterend met deze vermaarde artiesten en Koninklijke Harmonie Ypriana.”

Lone piper

Op zondag 11 november begint de herdenking al om 6 uur ‘s morgens. Dan zal een ‘lone piper’ een hymne spelen aan de Menenpoort in Ieper. Om 10 uur vertrekken de naar schatting 1.800 deelnemers van de Poppy Parade en om 11 uur is er een extra Last Post aan de Menenpoort met tal van hoogwaardigheidsbekleders. Deze Last Post is niet toegankelijk voor het grote publiek, maar wordt wel live uitgezonden op groot scherm op de Grote Markt van Ieper. Daar zullen Karl Vannieuwkerke, Goedele Wachters en Arnout Hauben ook de marathonuitzending ‘Nooit meer ten oorlog’ verzorgen. Die begint om 10 uur en toont vanaf 11 uur live de extra Last Post.

Ook in Zonnebeke wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog uitgebreid herdacht, met om 18 uur de Passchendaele Ceremony met fakkeltocht. “De Canadese inname van de puinen van Passendale op 10 november 1917 betekende het einde van de Slag bij Passendale”, lichtte schepen van Herdenking Sabine Vanderhaeghe van Zonnebeke toe. “De gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 herdenken dit jaarlijks met een plechtigheid aan het Crest Farm Memorial en een fakkeltocht. De optocht volgt het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval en eindigt aan de kerk van Passendale.”

“Daarnaast is er ook een speciaal herdenkingsconcert op 10 november“, vervolgt Sabine Vanderhaeghen. “In 2014 heeft de Vlaamse overheid aan Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen de vraag gesteld om samen een werk te componeren voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De drie componisten – met drie verschillende muzikale achtergronden – zijn aangesproken om samen tot één geheel, één hymne, te komen. Na veel lectuur, historische research, gezonde discussies en creatief overleg werd uiteindelijk een rode draad gevonden. Distortion, a Hymn to Liberty was geboren. Het is een uniek muziekstuk geworden waarbij elke componist binnen zijn eigen muzikale taal een persoonlijke invulling heeft gegeven aan het thema ‘vrede en vrijheid’. De drie componisten hebben onafhankelijk en in volledige vrijheid gewerkt. Hun enige bindmiddel was een uitgesproken liefde voor een lyrische muzikale taal en een oeverloos respect voor elkaars talent. Het resultaat is een mozaïek van unieke sferen, pakkende emoties en geraffineerde klankkleuren geworden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier