Eerste fase restauratie WO I-begraafplaatsen in Ieperboog bijna afgerond

Redactie KW

De Vlaamse overheid subsidieerde 3,9 miljoen euro voor de restauratie van 24 militaire begraafplaatsen in de Ieperboog. Deze werken nemen vijf jaar in beslag.

Op 7 juni 2017 zetten Geert Bourgeois (Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, N-VA) en Sir Tim Laurence (vicevoorzitter van de Commonwealth War Graves Commission) hun krabbel onder een overeenkomst voor de komende vijf jaar waarbij 24 militaire begraafplaatsen uit de Ieperboog worden vernieuwd. De Vlaamse overheid trok hiervoor 3,9 miljoen euro uit.

Momenteel worden vijf plaatsen vernieuwd. Een daarvan is de restauratie van Artillery Wood Cemetery in Boezinge.

Concreet zal men op deze begraafplaats het toegangsgebouw, gereedschapsgebouw en alle ommuring ontmantelen en heropbouwen. CWGC Artillery Wood Cemetery wordt ook voorzien van een drainagesysteem en de muren worden voorzien van uitzettingsvoegen om barsten te voorkomen. De werken zullen weinig veranderen aan het oorspronkelijke ontwerp van een eeuw geleden.

“De emotionele waarde van een honderd jaar oude begraafplaats is enorm voor bezoekers van over de hele wereld”, vertelt Django Maekelberg, Head of Works Western Europe Area. “Dankzij de subsidie zijn we in staat om deze herdenkingsplaatsen te behouden en restaureren. Het is belangrijk om dit erfgoed te preserveren voor toekomstige generaties.”

Naast Artillery Wood Cemetery zijn er momenteel werken aan Canada Farm Cemetery, Potijze Chateau Wood Cemetery, Potijze Chateau Ground en Lawn Cemeteries. Eind deze maand zou deze eerste fase moeten afgerond zijn. Daarna volgen er de komende vier jaar nog vier fases.

(AP)

Meer info: www.cwgc.org