Eernegem viert 900ste verjaardag in 2019

Koenraad Vandenbussche doet al meer dan 40 jaar persoonlijk onderzoek naar de geschiedenis van Eernegem. Hij gaf de aanzet voor de viering van de 900ste verjaardag van Eernegem. © foto Coghe
Redactie KW

In 2019 zal het 900 jaar geleden zijn dat de naam Eernegem voor het eerst opduikt in historische bronnen. Dat gebeurde in 1119 twee keer volgens Koenraad Vandenbussche (62). Hij is gepensioneerd leraar geschiedenis en doet al meer dan 40 jaar persoonlijk onderzoek naar de geschiedenis van Eernegem.

“Ik wou die verjaardag inderdaad niet onopgemerkt laten passeren”, vertelt initiatiefnemer Koenraad Vandenbussche. “Ik stapte een paar maanden geleden naar het gemeentebestuur om er steun te zoeken om die historische gebeurtenis te herdenken. En ik moet zeggen dat de verantwoordelijken voor cultuur en erfgoed onmiddellijk enthousiast reageerden op mijn voorstellen.”

tentoonstelling

“We vormden een werkgroep die ondertussen al twee keer is samen gekomen om de grote lijnen van het herdenkingsprogramma samen te stellen. Binnen die werkgroep hebben we de verantwoordelijkheden verdeeld. Antoon Naert, van de dienst cultuur van de gemeente is een specialist op het vlak van erfgoed. Antoon Verbeke, de archivaris, zal een tentoonstelling met opmerkelijke archiefstukken in goede banen leiden, Christiaen Saelens bouwt alle historische gebouwen op schaal na. Kunstenaar Filip Bisschop verzorgt de artistieke kant van de zaak. Zo ontwierp hij al een logo voor de evenementen en zal hij ook voor de lay-out van de doeken (voor de tentoonstelling in het dorp), de affiches en de kaft van het boek zorgen.”

“Zo draagt iedereen zijn steentje bij in een werkgroep die verder bestaat uit Celesta Muylle, Koen Pattyn, Ronny Debussche, Robert Decraemer, Magda Missiaen en mezelf natuurlijk.”

“De start van de herdenking wordt op zondag 28 april gegeven, op erfgoeddag, met de opening van een tentoonstelling over de geschiedenis van 900 jaar ontwikkeling. Op 23 plaatsen doorheen de gemeente, langs een parcours van 21 kilometer, worden spandoeken geplaatst met foto’s en historische informatie. Deze tentoonstelling blijft open tot de open monumentendag op zaterdag 8 september en gaat gepaard met een zoektocht zonder enige moeilijkheidsgraad. Alle antwoorden op de vragen van de zoektocht zijn namelijk terug te vinden op de spandoeken. De mensen kunnen er een leuke prijs mee winnen.”

oude postkaarten

“Tijdens het weekeinde van Eernegem kermis worden in het administratief centrum enkele opmerkelijke archiefstukken tentoongesteld en in Brouwershove kan je een tentoonstelling met meer dan 300 oude postkaarten en foto’s bezoeken. Er zijn nog meer ideeën, maar die moeten nog in de werkgroep bekeken worden. Zelf geef ik in de loop van het jaar ook een boek uit over 900 jaar Eernegem. Het resultaat van 40 jaar opzoekwerk.”

(Rudi Ilegems)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier