Duitse chloorgasflessen kwamen uit Kortemark

Duizenden gasflessen werden met chloorgas gevuld nabij het station van Kortemark © Foto Kurt/Penter Bentein
Redactie KW

Woensdag wordt in Langemark de eerste gasaanval herdacht. Ook Kortemark heeft een deel in dat verhaal, want de bewuste gasflessen werden in het station van deze gemeente gevuld.

De gemeente Langemark-Poelkapelle werd op 22 april 1915 het decor voor het eerste grootschalige gebruik van één van de gruwelijkste wapens uit de Eerste Wereldoorlog, namelijk chloorgas. Dit werd in de late namiddag gelost tegen de Franse linies. Militairen, maar ook burgers die nog in de buurt van het gasfront woonden, sloegen in ademnood op de vlucht. Waar de gaswolk passeerde, was niks anders dan de dood. 22 april 1915 wordt nog altijd gezien als de startdatum van de tweede slag bij Ieper, maar ook van chemische oorlogsvoering in de wereldgeschiedenis.

De Duitsers bouwden zelfs een speciale installatie in de buurt van het Kortemarkse station

“In het station van Kortemark werden zo’n 6000 gasflessen gevuld met chloorgas, dat afkomstig was van Duitse chemiefabrieken zoals BASF en Bayer”, aldus historicus Peter Bentein uit Kortemark. “De Duitsers bouwden hiervoor zelfs een speciale installatie in de buurt van het Kortemarkse station. Vanuit Kortemark vertrokken de flessen per spoor naar Staden en Vijfwegen en van daaruit belandden ze aan de frontlijn in Langemark en Poelkapelle. De flessen werden ingegraven ter hoogte van de Ieperboog. Alles was al klaar op 10 maart 1915, maar uiteindelijk werden alle flessen nog verplaatst naar de frontlinie tussen Steenstrate en Poelkapelle, over een afstand van 6 kilometer.”

Stinkpioniere

“Dit werkje werd opgeknapt door de Duitse Stinkpioniere, smalend zo genoemd omdat ze gevaarlijk werk uitvoerden, maar hiervoor extra in de watten gelegd werden. De Duitsers hebben de impact van het chloorgas zwaar onderschat, want ze wisten niet met welk gevaarlijk goedje ze bezig waren. Als enige bescherming droegen ze een primitief lederen zuurstofmaskertje, waarop een soort neusknijper bevestigd was en waarin een met urine doordrenkte doek zat om het chloorgas tegen te houden. De Duitsers waren misschien wel de eersten die aan chemische oorlogsvoering deden, maar de Fransen en Engelsen hebben ook gasaanvallen uitgevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op 22 april 1915 sneuvelden meer dan 1100 Franse koloniale soldaten ten gevolge van die gasaanval.”

(JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier