Dubbelplechtigheid in Houthulst en Passendale rond einde Eerste Wereldoorlog

170 kinderen zorgen ook voor knutselwerkjes. © ZB
Redactie KW

Houthulst en Passendale slaan, samen met het Memorial Museum Passchendaele 1917, Defensie en de Vlaamse en federale overheid, de handen ineen om het slotoffensief van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Dat gebeurt op 28 september met een dubbelplechtigheid in beide gemeenten. Het programma werd voorgesteld in basisschool De Fontein in Zonnebeke.

28 september luidde het einde van de Eerste Wereldoorlog in met het begin van de zogenaamde Vijfde Slag van Ieper. In alle vroegte openden Britse, Franse en Belgische divisies het offensief aan de heuvelrug in Zonnebeke. Ondanks de grote verliezen, zo sneuvelden er 2.000 Belgen, was het offensief een succes, want nagenoeg het hele front in Vlaanderen kwam in beweging.

Houthulst en Zonnebeke willen die historische gebeurtenis herdenken met een dubbelplechtigheid. In Houthulst, op de Belgische militaire begraafplaats, zal de focus ‘s ochtends liggen op het militaire verhaal, in Passendale ‘s avonds op de burgers.

Geen traditionele ceremonies

Het worden geen traditionele ceremonies: ze zijn opgebouwd rond getuigenissen en verhalen, muziek en evocatie. 170 kinderen zorgen ook voor knutselwerkjes waarvan een deel in een tijdscapsule zal gestopt worden. ‘s Avonds is er nog een concert van Jan Wuytens.

Tegelijkertijd wordt ook de zevende herdenkingstuin in het park van Zonnebeke ingehuldigd. Na de Britten, Amerikanen, Canadezen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Canadezen komt er nu een Belgisch ‘paviljoen’.

De ceremonies vormen ook het startschot van het museumweekend ‘100 jaar Bevrijding’ in Zonnebeke, waar 150 figuranten het oorlogsleven levendig zullen uitbeelden.

(Belga/ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier