Dertien meldingen van cultureel erfgoed in Noordzee in 2017

05/02/18 om 21:01 - Bijgewerkt om 21:00

De vondsten van minstens 100 jaar oud moeten sinds 2014 bij de gouverneur gemeld worden.

Dertien meldingen van cultureel erfgoed in Noordzee in 2017

In 2014 kwamen er meteen vijftien meldingen binnen, in 2015 vier en in 2016 drie. Maar in 2017 steeg het aantal meldingen opnieuw tot dertien. Dat alles heeft te maken met het aanleggen van de NEMO Link, een onderzees elektriciteitskabelnetwerk tussen België en Groot-Brittannië. Tijdens die werken zijn negen vondsten gedaan.

Staatssecretaris voor de Noordzee Philip De Backer (Open VLD) kan daarop de vondsten laten beschermen. Op die manier worden ze beschermd tegen onder meer scheepvaart en visserij, maar kunnen ze ook ontsloten worden voor duikers. Een anders vondst was die van UB29, een Duitse oorlogsduikboot met nog 22 soldaten aan boord. Inmiddels heeft de gouverneur al een dossier ingediend om die te laten erkennen als cultureel erfgoed onder water. Er zal nog een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden, maar wanneer is nog niet geweten.

Decaluwé verwacht dit jaar, in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, dat er drie bijkomende erkenningen gebeuren, van een Brits, Frans en Duits schip.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!