Delegatie Nieuw-Zeelandse Waimakariri ontvangen door gemeentebestuur Zonnebeke

12/10/17 om 10:19 - Bijgewerkt om 10:18

In OC De Leege Platse in Beselare werd een grote delegatie van het Nieuw-Zeelandse Waimakariri begroet door het gemeentebestuur van Zonnebeke.

Delegatie Nieuw-Zeelandse Waimakariri ontvangen door gemeentebestuur Zonnebeke

In de toespraken die deels in het Nederlands en via vertaling in het Engels werden gevoerd, benadrukten de beide partijen het zinloos geweld van de oorlog. Vandaag is het net 100 jaar geleden dat de divisie van Nieuw- Zeelanders bij de Slag van Passendale meer dan 1.000 gesneuvelden telden.

Ook voor de burgemeester van Waimakariri was het een emotioneel moment toen hij een geschenk mocht ontvangen uit handen van de burgemeester Dirk Sioen. Op zijn beurt overhandigde hij namens zijn inwoners een passend geschenk aan de bevolking van Zonnebeke. Gezamenlijk werd nadien gekeken naar een film die alle facetten van de oorlog en huidige samenleving samenvatte. Donderdag worden door het Nieuw-Zeelandse departement van veteranen nog twee ceremonies gehouden: in de voormiddag op Tine Cot Cemetery, waar Prins William het woord zal nemen, en in de vooravond in het Polygonbos ter herinnering gevallen Nieuw-Zeelandse kameraden tijdens de grote Oorlog.

(ZB)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!