De Roede van Tielt brengt caférijkdom 1900-2017 in kaart

Voorzitter Berenice Vanrenterghem. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

Het was het meest verkocht en geraadpleegd tijdschrift van De Roede van Tielt : Tielts caférijkdom van 1900 tot 1980. Er is nu een herwerkte versie tot 2017 beschikbaar.

Julien Verbrugge, een Tieltenaar in hart en nieren en vergroeid met het Tieltse volksleven, bracht nu bijna 40 jaar geleden een volledig overzicht van de Tieltse cafés tussen 1900 en 1980. “Ik kreeg toen in een tewerkstellingsprocht met tijdelijk kader de kans om mijn persoonlijke passie en belangstelling te combineren met waardevol historisch onderzoek, wat resulteerde in een heel begeerd en succesvol naslagwerk, dat heel vlug uit voorraad was.”

De redactieraad van de heemkundige kring De Roede van Tielt besliste om in het kader van het Tielts themajaar over ‘Bier en Brouwerijen’ tot een heruitgave van dit nummer, aangevuld met het vervolgverhaal tussen 1980 en 2017. “We lanceerden een oproep in De Weekbode”, zegt Berenice Vanrenterghem, voorzitter van De Roede van Tielt. “Twee vrijwilligers boden zich spontaan aan : Lode Hoste en Johny Desmet. “Door op café te gaan, interviews, opgespaarde krantenberichten en persoonlijke kennis vulden ze de evolutie van de caféuitbating verder aan.”

Net zoals in 1980 was dit geen gemakkelijke opdracht en was hun onderzoek vooral gebaseerd op mondelinge overlevering en speurwerk. “Het stadsarchief kon helaas geen kant-en-klaar of chronologisch overzicht bieden. Bovendien liet de wetgeving rond privacy het ons niet toe om bijvoorbeeld uitbatingsvergunningen van de laatste 37 jaar in te kijken.” In het tijdschrift worden de cafés per straat opgesomd, de straten staan per alfabetische volgorde. Het tijdschrift is nog te koop. Meer info bij Berenice Vanrenterghem, roedevantielt@outlook.be. (LVA)

Johny Desmet en Lode Hoste klinken op het tijdschrift 'Tieltse caférijkdom 1900-2017'. (Foto LVA)
Johny Desmet en Lode Hoste klinken op het tijdschrift ‘Tieltse caférijkdom 1900-2017’. (Foto LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier