"De bevrijding van Roeselare was echt wel wereldnieuws"

09/11/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 07/11/18 om 18:50

De bevrijding van Roeselare in 1918 zou zonder voorafgaand zwaar artilleriegeschut gebeuren, zoals nochtans vaak de gewoonte was. De stad had al genoeg te lijden gehad onder bombardementen en men wilde inwoners en gebouwen sparen. "Veel inwoners telde Roeselare niet meer", vertelt Rosa Vandebulcke. "De meesten waren verplicht geëvacueerd door de Duitse bezetter.

"Roeselare is vanaf half oktober 1914 een bezette stad geweest", begint Rosa Vandenbulcke haar verhaal. "Toen kwamen de eerste Duitse soldaten aan in Roeselare en eisten à la minute alle belangrijke en grote gebouwen op in Roeselare en omgeving. In het begin werden er 7.000 Duitsers ingekwartierd en dat aantal groeide aan tot 18.000 manschappen. Roeselare was een echte garnizoensstad en zeer belangrijk voor de Duitsers: het was de laatste stad voor het front en een zeer belangrijke verkeersader. Er was de treinlijn Kortrijk-Brugge, er was het kanaal en de belangrijke weg Roeselare-Menen."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!