Charles Plovier organiseert voor laatste keer 11 novemberherdenking

(Foto EV)
Redactie KW

Dit weekend wordt overal de Wapenstilstand herdacht, die exact 100 jaar geleden gesloten werd en het einde van de Eerste Wereldoorlog inluidde. De oud-strijdersvereniging neemt voor de laatste keer de organisatie van de herdenking in handen. Drijvende kracht Charles Plovier neemt op 80-jarige leeftijd afscheid van zijn taak.

Charles Plovier vierde in september zijn tachtigste verjaardag. Samen met zijn echtgenote Cecile Maes woont hij in de Honingstraat. De kinderen Hannelore en Jo zijn al een tijdje het huis uit. In het verenigingsleven is Charles zeker geen onbekende, zo stond hij 60 jaar geleden mee aan de wieg van herenvolleybalclub Gitsiko, het latere Citivo. Sinds zijn brugpensioen in 1992 kon ook de oudstrijdersvereniging op hem rekenen.

“Na mijn legerdienst werd ik in 1963 lid van Milac. Milac stond voor Militianen Actie en ondersteunde de miliciens die in Duitsland gekazerneerd waren. De plaatselijke afdeling stuurde vooral brieven over het reilen en zeilen in de gemeente naar de Gitse soldaten. Camilla Deblaere verzamelde en verstuurde ze naar Duitsland. Later evolueerde dat van een nieuwsbrief naar een tijdschrift met de titel ‘Gits aan de Spits’.”

Laatste boekje

“Mijn eigen legertijd bracht ik trouwens door in Antwerpen. Omdat mijn vader krijgsgevangen geweest was in de oorlog, werd ik van de dienst in Duitsland vrijgesteld.” Toen de verplichte legerdienst in 1994 werd afgeschaft, werd ook de nationale afdeling van Milac opgedoekt. Het tijdschrift bleef wel bestaan. “We zijn nu bezig met de samenstelling van het laatste boekje en dan houden we het na vijftig jaar voor bekeken.”

Vanuit de gemeente kreeg Charles de vraag of de leden van Milac niet konden aansluiten bij de Gitse oudstrijdersvereniging. “In die tijd was Walter Houpe de voorzitter en Frans Lodewyck de secretaris. Mijn schoonbroer, José Ghesquière en ikzelf sloten bij hen aan. We organiseerden de herdenkingen op 11 november en 8 mei. Daarnaast hielden we onze jaarlijkse kaarting om wat geld in het laatje te brengen.”

De voorbije dagen was Charles druk bezig met de voorbereiding. “Zo hou ik eraan om veel mensen persoonlijk uit te nodigen. Naar jaarlijkse gewoonte trekken we met de vaandels van de Gitse verenigingen in stoet naar de kerk. Na de mis kunnen de aanwezigen in de sporthal aansluiten voor een drankje en is er een maaltijd voor de mensen die ingeschreven zijn.”

“Onze ouds-trijdersvereniging telt niet veel leden meer. Naast José Ghesquière en mezelf is er niemand meer om deze taak in handen te nemen.”

“Vandaar dat we beslist hebben dat de herdenking dit jaar de laatste zal zijn die wij organiseren. Waarschijnlijk zal de gemeente het de volgende keer van ons overnemen. Ik ben heel blij dat we al die jaren iets konden doen voor zij die vochten voor onze vrijheid en de gevolgen van de oorlog ondergingen.” (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier