Chaos in Roeselare, Ieper en Poperinge 75 jaar geleden bij begin WO II

Redactie KW

Op 13 mei zal het precies 75 jaar geleden zijn dat tienduizenden jonge mannen de stadscentra van Kortrijk, Roeselare, Ieper en Poperinge overspoelden.

Na de inval van de Duitsers en opmars van het Duitse leger door ons land, besliste de overheid om alle mannen van 16 tot 35 jaar op te roepen op zich naar opvangcentra te begeven. In totaal ging het om 300.000 mannen die van de ene dag op de andere have en goed moesten verlaten. Ze kregen de raad mee om voedsel voor twee dagen mee te nemen en wat reservekledij. Op die manier wou de regering voorkomen dat de weerbare mannen in handen van de invallende Duitsers vielen.

De vier belangrijkste opvangcentra waren Kortrijk, Roeselare, Ieper en Veurne. Vanaf 13 mei arriveren de mannen er in grote getale. Per trein, te voet, per fiets of uitzonderlijk met wagens. De opvang van die tienduizenden werd ter plekke geïmproviseerd. De verantwoordelijke legercommandant was onvoldoende ondersteund met personeel, zodat meteen haast alles en iedereen er in het honderd liep.

In Gent is woensdag het boek ‘Van onze jongens geen nieuws. De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog’ voorgesteld. Krant van West-Vlaanderen sprak met Karel Strobbe en Hans Boers, die samen met Pieter Serrien het boek schreven. Ze gingen daarvoor de rekruten achterna, per fiets. Via Roeselare, Ieper, Poperinge, Rouen naar het zuiden van Frankrijk. Ze hadden – ze zijn alle drie historicus – daar voor al heel wat dagboeken, memoires en reisverslagen van de reserve-rekruten doorgenomen. In het boek putten ze ook geregeld uit die verslagen.

Over de opvang in Roeselare, Ieper en Poperinge valt te lezen hoe die totaal niet was georganiseerd en in het honderd liep. Met alle gevolgen vandien. Een deel van de jongeren leek losgeslagen van thuis, gaf zich, door honger en dorst overmand, over aan plunderingen en schranspartijen. Er waren onvoldoende militairen om de voedselbedeling voor die rekruten uit te voeren én te beschermen. Kortom, het was chaos van begin tot het einde. De jongens en mannen bleven er enkele dagen wachten op bevelen die er eerst niet kwamen en die vervolgens niets meer waren dan een doorverwijzing van Roeselare naar Ieper en van Ieper naar Poperinge en vervolgens naar Rouen…

De helft van de 300.000 rekruten raakte de grens niet over voor de Duitsers er waren en werden naar huis teruggestuurd. De andere helft verbleef voorlopig in het zuiden van Frankrijk.

Het boek is vanaf woensdag beschikbaar in de boekhandel.

Het volledige interview met Karel Strobbe en Hans Boers verschijnt donderdag in Krant van West-Vlaanderen.

De auteurs bij de grensovergang in Abele toen ze de tocht van de reserve-rekruten overdeden. (GF)
De auteurs bij de grensovergang in Abele toen ze de tocht van de reserve-rekruten overdeden. (GF)

Het boek dat over de rekrutentocht verscheen. (GF)
Het boek dat over de rekrutentocht verscheen. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier