Britse loopgraaf gevonden in Ieper

© Ruben Willaert.
Redactie KW

Op een stuk grond op de hoek van de Oostkaai en de Zwaanhofweg in Ieper werd een goed bewaard deel van een Britse loopgraaf gevonden.

Op het terrein vond een archeologisch vooronderzoek plaats. “Tijdens de oorlog lag hier een brug over het kanaal”, begint archeoloog Simon Verdegem van het bedrijf Ruben Willaert. “De aangetroffen loopgraaf was een Britse verbindingsloopgraaf die het kanaal verbond met het front.”

Verbindingsloopgraaf

“De loopgraaf was zeer typisch in opbouw met golfplaten en A-frames en bovendien dieper dan gewoonlijk ingegraven, vandaar de goede bewaring.”

Op de site werden geen andere zaken aangetroffen. “De rest van het terrein is ten gevolge van recente bodemingrepen archeologisch niet meer bewaard”, klinkt het.

Productiesite Ypcar Cy

Op het stuk grond waar het vooronderzoek plaatsvond, wil het bedrijf Ypcar Cy een nieuwe productiesite maken. Ypcar Cy is een metaalconstructiebedrijf onder andere gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van stuurcabines voor bedrijfsvoertuigen.

“We zijn daarnaast ook een metaaltoeleveringsbedrijf dat volledig afgewerkte producten ontwikkelt en produceert”, zegt Filip Hillebrant van Ypcar Cy. “Om aan de sterke groei te kunnen voldoen zijn we gestart met de ontwikkeling van een volledig nieuwe productiesite.” (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier