Archeologische vondst bij bouw nieuw politiekantoor Koksijde uniek voor Vlaamse kust

09/05/18 om 13:31 - Bijgewerkt om 13:30

Tijdens de graafwerken voor de bouw van het nieuw politiekantoor in de Ter Duinenlaan in december 2016, vond een arbeiders fragmenten van een menselijk skelet. Algauw bleken de gravers op een vroegmiddeleeuwse begraafplaats met 47 graven gebotst te hebben. Na het eerste onderzoek blijkt dat de graven dateren uit de zesde, zevende en achtste eeuw.

Bij de vondst van het skelet dacht men eerst aan een link met de nabij gelegen Duinenabdij. Die denkpiste werd tijdens de opgravingen al snel uitgesloten. Onder de 47 graven bevonden zich niet alleen skeletten van mannen. Er waren ook graven van vrouwen en kinderen (waaronder een baby). De meesten waren begraven in een lijkkist. Eén graf bevatte de resten van een vrouw en kind. Andere opmerkelijke grafvondsten waren: een graf zonder schedel en twee graven waarin de botfragmenten ontbraken, alsook het graf van een hondje. Het gevonden woon...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!