Archeologische Dienst van Brugge bestaat 40 jaar en lanceert nieuwe website

Stefan Vankerkhoven

Veertig jaar geleden stelde de Stad Brugge voor het eerst een archeoloog aan, in de persoon van Hubert De Witte. Nu Raakvlak zijn 40-jarig bestaan viert, pakt deze dienst uit met een vernieuwde website.

Brugge was één van de eerste steden in Vlaanderen om een archeologische dienst op te richten. Talloze opgravingen herschreven ondertussen al de vroegste geschiedenis van Brugge. De dienst scoorde internationaal, toen archeoloog Hubert De Witte in 1979 het skelet van hertogin Maria van Bourgondië ontdekte in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

In het erfgoeddepot in de pakhuiizen aan de Gistfabriek bewaart Raakvlak inmiddels al 14.000 geregistreerde archeologische voorwerpen uiit 150 sites in het Brugse Ommeland. Amper 800 vondsten zijn geïntentariseerd en digitaal te ontdekken op de vernieuwde website van www.raakvlak.be. Maar met de hulp van vele vrijwilligers wil Raakvlak jaarlijks 1.000 voorwerpen inventariseren en digitaliseren. Er is zelfs een puzzelgroep actief die probeert eeuwenoude scherven te reconstrueren tot representatief aardewerk…. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier