Archeologisch onderzoek onder marktplein van Harelbeke

Archeologen zijn sleuven aan het graven op het marktplein van Harelbeke. © LOO
Redactie KW

In mei en juni 2015 wordt een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd op het marktplein van Harelbeke. Dat gebeurt in het kader van de geplande herinrichting van het marktplein.

Aan de hand van een aantal gerichte sleuven zullen archeologen een beeld proberen te krijgen van de bewoningsgeschiedenis van het marktplein. Het voornaamste doel is het evalueren en waarderen van de archeologische resten en het inschatten van de impact van de geplande werken.

Op basis van historische gegevens en eerder archeologisch onderzoek kunnen al enkele plaatsen op het marktplein aangeduid worden waar er archeologische resten worden verwacht. In de nabijheid van de Sint-Salvatorkerk en de Gentsestraat worden er Romeinse en Middeleeuwse resten verwacht. Bij de aanleg van het huidige marktplein in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het historische schepenhuis afgebroken.

Niet tijdens de donderdagmarkt

Het vooronderzoek zal ook uitwijzen wat er nog bewaard is van dit gebouw. Rekening houdende met de resultaten van het vooronderzoek zullen er aanbevelingen worden gedaan naar in-situ behoud en een eventueel vervolgonderzoek.

Tijdens de werken zal de hinder voor de omwonenden zoveel mogelijk beperkt worden. Door de fasering van het onderzoek zal het marktplein steeds toegankelijk blijven. Tijdens de markt op donderdagvoormiddag zullen er geen werken plaatsvinden.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier