Aarsele herdenkt Eerste Wereldoorlog met totaalspektakel en boek

04/04/18 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:04

Drie verenigingen sloegen de handen in elkaar en om iets te organiseren rond de herdenking bij de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Aarsele herdenkt Eerste Wereldoorlog met totaalspektakel en boek

Honderd jaar geleden was West-Europa het strijdtoneel van een internationale en hevig oorlogsconflict. Ook in Aarsele woedde deze oorlog in alle hevigheid. Tussen 2014 en 2018 werd en wordt er wereldwijd stilgestaan bij de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Het Davidsfonds Aarsele - Kanegem, NSB Aarsele en de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Aarsele wilden iets doen rond deze speciale verjaardag. Op zondag 29 april vindt de onthulling plaats van een gedenkplaat aan het oorlogsmonument. Om 10.30 uur is er een herdenkingmis in de Sint- Martinuskerk en daarop volgt de onthulling met een korte toespraak. Nadien is er een receptie voorzien in het Oud Gemeentehuis in Aarsele. Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 mei breng men het totaalspektakel 'Waanzin' in de Sint- Martinuskerk. Dit wordt georganiseerd door de Koninklijke Muziekvereniging Sint- Cecilia. Orkest, drumband, majorettes en acteurs brengen een sterke show met aangrijpende feiten uit de Eerste Wereldoorlog. Tickets zijn niet meer te verkrijgen, want alle plaatsen zijn uitverkocht.

Boek over de Eerste Wereldoorlog in Aarsele

Heel wat mensen uit de verschillende verenigingen en nog tal van vrijwilligers deden een groot opzoekingswerk. Men zocht de graven op van de soldaten, die iets met Aarsele te maken hebben gehad en ten gevolge van deze oorlog zijn gesneuveld. De meesten werden in Aarsele geboren, woonden hier en zijn hier gesneuveld tijdens de oorlog. Anderen zijn in Aarsele geboren, maar woonden er niet meer. Ook hun graven werden opgezocht. Een laatste groep betreft soldaten, die niets met Aarsele te maken hadden, maar die hier toch in Aarsele een graf hebben gekregen. Ieder graf werd bezocht, gefotografeerd en met een bloemetje versierd. Dit opzoekingswerk werd gebundeld in een boek dat de naam kent van: 'Aarsele en de Groote Oorlog: een eerbetoon'. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen te lezen over deze gesneuvelde soldaten en dit op basis wat terug te vinden was in de archieven of door een gesprek te voeren met nog levende familieleden. Het boek zal te koop aangeboden worden, als het boek volledig af is. De kostprijs zal 10 euro bedragen.

(NS)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!