30/12/1917 Vooral West-Vlamingen krijgen een Heldenhuldezerkje

Redactie KW

In de kranten ‘De Belgische Standaard en ‘Ons Vaderland’ verschijnt geregeld de oproep van ‘Heldenhulde’ om te zorgen voor Heldenhuldezerkjes voor Vlaamse gesneuvelden, naar een ontwerp van Joe English. Dit als reactie op de algemene vermelding op Vlaamse graven van ‘Souvenir’ of ‘Mort pour la patrie’.

De zerken kosten 50 frank, maar er is een korting voorzien van 20 frank wanneer het initiatief uitgaat van de eenheid van de gesneuvelde of van stads- of dorpsgenoten. De heldenhuldezerkjes staan reeds verspreid over 16 begraafplaatsen, onder andere in Oeren, Westvleteren, Hoogstade, Steenkerke, Adinkerke en Alveringem.

‘Heldenhulde’ blijft in hoofdzaak een West-Vlaamse aangelegenheid. Zo’n 40% zijn bedoeld voor geboren West-Vlamingen, 20% voor Oost-Vlamingen en een goede 15% voor Antwerpenaren. De provincies Brabant en Limburg zijn bijna niet vertegenwoordigd.

Brancardier Ghysebrechts verzamelde ooit geld voor 2 Vlaamse gesneuvelden. In plaats van 2 zerken bestelde de majoor 2 grote bloemenkransen met als opschrift: ‘Ces deux morts aimaient tout de même le français, quoiqu’ils ne le connaissaient pas’.