28/10/1917 Jozef Simons reist door Frankrijk

Redactie KW

Jozef Simons is op reis in Frankrijk. Vandaag woont hij in Parijs de opvoering van het toneelstuk ‘La Souris’ van een zekere Pailleron bij. Simons begint op 13 oktober aan zijn reis door Frankrijk.

Simons was tot oktober 1916 huisleraar bij het gezin van graaf Joseph de Brouchoven de Bergeyck die voor de oorlog op het kasteel Cortewalle in Beveren-Waas woont, of in hun tweede woning aan de Kunstlei (nu Frankrijklei) in Antwerpen. In december 1912 koopt de graaf het kasteel ‘De Lovie’ dat in 1856 als zomerverblijf was gebouwd voor Jules van Merris uit Poperinge. Huisleraar en vrijgezel Simons vlucht eind september 1914 mee met de adellijke familie naar Proven.

Hij houdt er een dagboek bij.

Jozef meldt zich als vrijwilliger bij het leger. Van oktober 1916 tot april 1917 krijgt Simons zijn militaire opleiding in Normandië. Dan wordt hij kanonnier en dit tot september 1917. Vervolgens wordt hij tolk en krijgt een legerjob als ‘Belgian Interpreter, Mission attached to G.H.Q. British Armies in France’. Hij verblijft in Winnezeele en vertoeft ook dikwijls in de Westhoek. Vanaf februari 1918 ten slotte is hij opnieuw kanonnier.

Jozef Simons is vooral bekend door zijn boek dat in 1927 wordt uitgegeven: ‘Eer Vlaanderen vergaat’. Het boek is het ietwat geromanceerde verhaal van wat Simons aan het IJzerfront heeft meegemaakt. Hij is ook de schrijver van het ‘Frontlied’ van de Vlaamse IJzersoldaten.