17/09/1917 Officieren worden begraven in L’Océan

Redactie KW

In L’Océan worden majoor Eugeen Failly (Quiévrain, 1873) en onderluitenant Joris-Frederik Schack de Brockdorf (Antwerpen, 1885) begraven. Majoor Failly komt om het leven tijdens een zware beschieting van zijn artilleriebatterij op 14 september. De Brockdorf sneuvelt bij Pervijze. Hij wordt getroffen door een granaatscherf.

Zijn echtgenote speelde een belangrijke rol bij het opstarten van L’Océan in De Panne. Ze is er directrice van de voedingsdienst, verantwoordelijk voor keuken en bevoorrading. De twee katafalken staan opgesteld in het Marie-Josépaviljoen. Er is een overvloed aan bloemen en er zijn toespraken. De ene begrafenis heeft plaats in de katholieke kapel, de andere in de protestantse.

De Belgische verpleegster Jane De Launoy bezoekt na de begrafenis het nieuwe hospitaal in Vinkem. Ze schrijft: ‘Dit hospitaal wordt iets immens, prachtig, kolossaal met een centraal paviljoen in duurzaam materiaal, en langs weerskanten een vleugel van vierhonderd meter met twintig paviljoenen. Ze zijn begonnen met één vleugel en het hoofdgebouw. Het front is dichtbij, de inplanting is een stoutmoedige onvoorzichtigheid, die ongetwijfeld levens zal redden…’. (Dr. Depage was een voorstander van hospitalen dichtbij het front, omdat deze korte verzorgingslijn levens redde. Dr. Melis, hoofd van de medische dienst van het Leger was tegen).