15 juni 1918: Toen de oorlog ook de doden trof

15/06/18 om 08:00 - Bijgewerkt op 13/06/18 om 15:21

"Op weinig plaatsen kan je nog zo veel schade van de Eerste Wereldoorlog zien als op de centrale begraafplaats van Brugge." Dat zegt Jos Demarée, die alle beschadigde graven inventariseerde van de twee mislukte bombardementen op La Brugeoise.

La Brugeoise is tijdens de Eerste Wereldoorlog een van de belangrijkste strategische plaatsen voor de Duitse bezetter. In de fabriek kunnen kanonnen worden hersteld, granaten gefabriceerd en allerlei artillerie opgeslagen, én dat relatief dichtbij het front. Vanaf de herfst van 1916 bombarderen de geallieerden op regelmatige basis de fabriek, vanaf mei 1918 worden de aanvallen ferm opgedreven. Maar niet alle bombardementen raken hun doel. "In de nacht van 15 op 16 juni 1918 én op 16 juli 1918 landen de bommen niet op La Brugeoise maar wel op de nabijgelegen begraafplaats", weet Jos Demarée. "Mogelijks komt het door de wind of door het te vroeg of te laat lossen van de bommen, maar het blijft zeer bizar dat de geallieerden zich in één maand tijd tweema...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!