08/11/1917 “West-Vlaamse soldaten zijn de dappersten van allemaal”

Redactie KW

Henri Cambier uit Koksijde schrijft in een brief naar de familie de Spot over onze heldhaftige soldaten. Hij vindt de West-Vlaamse soldaten de dappersten van allemaal. Volgens zijn verhaal hebben ze een Duitse loopgraaf met veel enthousiasme en bruut geweld in 10 minuten ingenomen.

Daarbij hebben ze 45 Duitsers gedood en 15 van hen gevangen genomen of zowat de totale bezetting van 150 meter loopgraaf. Volgens Henri verklaarden Duitse soldaten die ‘Genade, kameraad’ riepen dat ze niet wisten dat de Belgen zo verschrikkelijk wreed konden zijn. Hadden de officieren de West-Vlamingen niet tot de orde geroepen, ze waren in één ruk doorgegaan tot in Gent, aldus een overenthousiaste Henri Cambier.

In Steenkerke ontploft een munitiedepot langs de weg van Ieper naar Veurne. 31 soldaten vinden de dood. Allen zijn rekruten die pas enkele uren aan het front verblijven. Een soldaat van het 14de Linie die zijn broer komt bezoeken wordt, samen met hem, gedood. Arts Paul De Backer vindt dit het gruwelijkste dat hij ooit tijdens de oorlog heeft gezien. 24 uiteengereten lichamen konden zelfs niet worden geïdentificeerd. Van sommigen blijft alleen een vormeloos stuk vlees over. Daarbij zijn nog een dertigtal zwaargewonden naar het militair hospitaal in Hoogstade overgebracht.

De Belgische verpleegster in L’Océan, Jeanne of Jane de Launoye, heeft het in haar dagboek over: “Ze zeggen dat er 42 doden gevallen zijn bij de ontploffing van een granatendepot in Wulveringem. Het zouden recruten van het kamp van Auvours zijn, die het gelag betalen. Is dat waar?”. In het Franse Auvours is een opleidingskamp voor Belgische soldaten gevestigd.