06/11/1917 Canadezen veroveren ruïnes van Passendale

Redactie KW

De Canadezen veroveren het dorp van Passendale dat nog slechts een ruïne is. Daarmee is het front spijts zware inspanningen en verliezen slechts 8 km opgeschoven.

Tijdens het Duitse lenteoffensief palmen zij het veroverde terrein binnen de week weer in. De Slag bij Passendale heeft als enig positief resultaat dat de Duitsers veel materiaal en manschappen verliezen. Beide kunnen niet meer worden vervangen. Duitsland is al een tijdje zijn reserves aan het opgebruiken en, zit bij wijze van spreken, bijna op zijn tandvlees.

Het totale aantal ‘casualties‘ van deze maandenlange slag worden geraamd op 450.000 manschappen voor beide partijen samen. Dit aantal is de som van doden, gekwetsten, vermisten en krijgsgevangenen. Gemiddeld is 1/3 gesneuveld of achteraf aan zijn verwondingen bezweken, dit betekent 150.000 doden, Britten, Commonwealth en Duitsers samen.

Britse marinevliegtuigen bombarderen de stations van Torhout en Lichtervelde. Franse vliegtuigen hebben ook spoorwegstations als doelwit en laten 2300 kg bommen vallen op de stations van Torhout, Kortemark, Lichtervelde en Roeselare.