05/12/1917 Belgische piloot bekoopt kunststukje met zijn leven

Redactie KW

De Belgische piloot Pierre Braun ter Meren bezoekt zijn gewonde broer in het rode Kruishospitaal L’Océan in de Panne. Wat later stijgt hij op met zijn Spad VII. Hij wil zijn laatste luchtoverwinning vieren met een rol boven de zee.

Het gaat mis, het toestel raakt met een vleugel de golven en stort neer. Zijn stoffelijk overschot zal pas een week later aanspoelen. De onderluitenant-piloot is pas 20 jaar geworden. Diezelfde ochtend storten in de buurt nog 2 toestellen neer.

Jozef Simons was tot september 1916 huisleraar bij de familie van graaf Joseph de Brouchoven de Bergeyck op het kasteel van de Lovie in Proven. De graaf en zijn familie waren bij ‘t begin van de oorlog naar zijn eigendom in Proven gevlucht. Van oktober 1916 tot april 1917 krijgt Jozef zijn militaire opleiding in Normandië. In september 1917 is hij tolk bij ‘the Belgian Mission attached to G.H.Q British Armies in France‘. Hij verblijft dikwijls in Poperinge.

Vandaag heeft hij het in zijn dagboek over een bom die viel net naast de auto van graaf Joseph bij de mouterij-brouwerij ‘t Zwijnland. Er is een gewonde. En ook de deken van Poperinge, Richard Vervaeke, wordt gewond. Ook vallen een zevental bommen op ‘t vliegveld La Lovie Airfield langs de Krombeekseweg.

Het vliegveld op de sparappelhoek in Torhout wordt door Engelse vliegtuigen gebombardeerd.