Tom Roose uit Menen: "Cosplay is niet alleen verkleden. Het is acteren"

20/03/17 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:16

Tom Roose (28) is al enkele jaren cosplayer en kreeg vooral de kriebel te pakken op FACTS. Ook dit jaar is hij van de partij en verkleedt hij als Poro, een beestje met vooral een hoog knuffelgehalte.

Tom Roose uit Menen: "Cosplay is niet alleen verkleden. Het is acteren"

We schrijven 2010 toen Tom zijn eerste bezoek bracht aan FACTS. Dit was samen met zijn ex-vriendin, die toen verkleed was. Dat vond hij zo indrukwekkend dat hij besloot zich ook te gaan verkleden. "Ik zie het als een creatieve uitdaging. Ik wil het personage tot leven brengen", vertelt Tom. Regelmatig maakt hij nieuwe cosplay kostuums.

"Ik heb al een aantal verschillende kostuums gemaakt, zoals van Bleach, Fairy Tale en Warhammer", vertelt de creatieveling. "Van Warhammer heb ik zelf een collectie van kleine figuurtjes en ik heb eentje nagemaakt als kostuum. Daarmee heb ik in 2014 een prijs gewonnen op FACTS", glundert hij. Hij kreeg toen een mooie trofee en een goodie bag.

Delen

Soms moet ik echt even uit het kostuum, maar ik heb het zweten ervoor over

Dit jaar steelt Tom de show met zijn Poro, die vorig jaar ook een gigantisch succes was. "Poro is een levensgrote knuffelbeest uit de game League of Legends. Ik word dan voortdurend gevraagd op de foto of ik word geknuffeld", lacht Tom. Hij deed er slechts twee maanden over om Poro te maken. "Ik deed er wel meer dan een jaar over om uit te dokteren hoe ik hem precies zou maken en met welk materiaal", legt Tom uit.

Tom Roose uit Menen: "Cosplay is niet alleen verkleden. Het is acteren"

"Je kan zelf zo duur gaan als je wilt. Dat is het mooie van cosplay. Mijn goedkoopste kostte maar 20 euro. Poro kostte me iets meer dan 300 euro. Je gebruikt wat je hebt en met wat creativiteit kan je veel ver geraken." Ook de ouders van Tom helpen graag mee, ook al zijn ze niet erg opgezet met de plaats die al het materiaal inneemt. "Ik heb veel steun van hen en ze zijn ook trots."

Zelf is Tom op het idee gekomen om Cosplay 4 life te organiseren. "We doen dit elk jaar en we zijn dan verkleed op allerlei evenementen. We doen dan bekende personages zoals Batman of Elsa van Frozen. Vorig jaar hadden we 1.500 euro ingezameld voor het goede doel van Make a Wish", vertelt Tom enthousiast.

Tom benadrukt vooral het niet zomaar een verkleedpartijtje is. Het is ook acteren. "Ik leef mij echt in de rol van het personage. Ik reageer zoals ik denk dat de figuur zou reageren. Ik wil gewoon het personage tot leven brengen", legt hij uit. Dat het warm is in zo'n kostuum kan Tom van meespreken. "Soms moet ik echt even uit het kostuum, maar ik heb het zweten ervoor over", lacht hij.

(TDL - Foto MPM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!