24/03/17 om 17:06 - Bijgewerkt om 18:08

Op zoek naar KW in de Krook: een 'KWeeste' met of zonder happy end?

Deze week werd nog eens duidelijk hoezeer de West-Vlamingen ingekapseld zitten in het dna van Gent. Je zou dan ook denken dat dé Krant van West-Vlaanderen makkelijk te vinden zou moeten zijn in de gloednieuwe bibliotheek. Maar dat bleek minder eenvoudig dan gedacht.

Op zoek naar KW in de Krook: een 'KWeeste' met of zonder happy end?

'Gent is van ons'. En met 'ons' bedoelen we dan natuurlijk de West-Vlamingen. Het zijn niet onze woorden, maar wel die van Gents schepen Elke Decruyenaere, die maandagochtend de tweede editie van KW Kaapt Gent officieel voor geopend verklaarde. Natuurlijk is dat wel wat overdreven en zijn er vast nog wel enkele stukjes Graslei, een verdwaalde bruine kroeg en een winkelpand in de Veldstraat die van authentieke Gentenaars zijn, maar de impact van de West-Vlamingen valt niet te ontkennen.

Delen

Op zoek naar KW in de Krook: een 'KWeeste' zonder happy end?

Krant van West-Vlaanderen vroeg cijfers op en stelde vast dat ze met 22.478 zijn in Gent, die West-Vlamingen. Goed voor een stad groter dan Torhout of Tielt, een bijna vol Jan Breydelstadion ook. En dan zijn er ook nog een pak 'onrechtstreekse' West-Vlaamse Gentenaars, zoals de vele duizenden provinciegenoten die dagelijks E17 of E40 trotseren om in de Arteveldestad te komen werken en er bij te dragen aan de Gentse economie. Niet alleen door er met de bekende werklust en goesting hun job met verve te vervullen, maar ook door de omzet van de koffiebars en broodjeszaken naar ongekende hoogten te helpen katapulteren. We hebben niet alle bedrijven om cijfers gevraagd, maar in het UZ zijn dat er bijvoorbeeld meer dan 600, in UGent ruim 1.000. En dan zijn er nog de studenten natuurlijk. Daar een getal op kleven is niet evident, maar navraag in 2016 bij UGent, HoGent en de Arteveldehogeschool leerde ons dat dat er toch ook al zeker meer dan 12.000 zijn.

We zijn niet zo goed in hoofdrekenen, maar als we dat allemaal samen klutsen, dan moeten we toch vaststellen dat je al snel aan een paar tienduizenden West-Vlaamse assets komt in Gent. Al zeker meer dan 35.000 exemplaren. Na twee edities van KW kaapt Gent twijfelen we daar trouwens niet meer aan, want overal waar we gaan aankloppen, vinden we ze terug. Cafébazen & winkeliers, proffen en lectoren, artsen & verpleegkundigen,... en ga zo maar door. Burgemeester Daniël Termont verwoordde het vorig jaar perfect : zonder de West-Vlamingen stuikt Gent ineen.

Delen

In een weekje kunnen we amper wat krabben aan het oppervlak, maar het blinkt toch al een beetje

Vandaar ook dat wij -nu voor het tweede jaar op rij- als Krant van West-Vlaanderen in Gent aanwezig willen en moéten zijn. In West-Vlaanderen zijn we met bijna 350.000 cim-getelde lezers en een dekkingsgraad van 33% onklopbaar. Maar het zou zonde - bijna zelfs misdadig - zijn om die vele duizenden West-Vlamingen in Gent zomaar te negeren en niet te voorzien van hùn portie West-Vlaams nieuws. Daar hebben ze recht op. En daar heeft ook de Gentenaar recht ook, die mag en moet weten wat voor boeiende personaliteiten er zo allemaal van aan zee in zijn stad is aangespoeld.

En dus kwamen we ook in 2017 alvast een weekje naar Gent om er die West-Vlaamse identiteit bloot te leggen. In een weekje kunnen we amper wat krabben aan het oppervlak, maar het blinkt toch al een beetje. En het doet honger krijgen naar meer. Hoe meer mensen we spreken, hoe meer fantastische verhalen we vinden van West-Vlamingen én Gentenaars die in perfecte symbiose hun stempel zetten. In de sport, in de economie of academisch, politiek, cultureel of sociaal.

We waren dan ook fier als een pauw (of een gieter, laten we even in het midden) toen we vernamen dat we onze pop-upredactie dit keer - na een eerste editie in het knusse rock-'n'-roll-kader van Bar Jos - mochten neerpoten in De Krook, het nàgelnieuwe paradepaardje van Gent. Ontwerp van een West-Vlaamse architect (of wat had u gedacht?) en hét nieuwe kenniscentrum voor alle Gentenaars.

Delen

Krant van West-Vlaanderen? Neen, ik denk het niet. Maar 't is hier Oost-Vlaanderen hé...

Alle Gentenaars? Welja, en dus ook de West-Vlaamse Gentenaars uiteraard. Zodoende gingen we er dan ook van uit dat in die nieuwe bibliotheek, goed voor meer dan 200.000 boeken en het ruimste aanbod aan kranten, dag- en weekbladen, ook wel dé Krant van West-Vlaanderen te vinden zou zijn. Maar niet dus. We liepen alle afdelingen af, plozen de catalogus uit, doken in de digitale catalogus en klampten uiteindelijk wanhopige Krook-medewerkers aan, op zoek naar dan toch minstens één exemplaar van KW. "Krant van West-Vlaanderen? Neen, ik denk het niet. Maar 't is hier Oost-Vlaanderen hé..."

'De Linkse Socialist' en 'Het Nieuw-Vlaams Magazine'? Belgische, Franse, Nederlandse en Amerikaanse kranten? ... Die wel ja. Alle dagbladen: check. Aquarium en 'Woef'? Jawel hoor! Maar géén Krant van West-Vlaanderen. Niet één van onze elf edities die wekelijks met zoveel liefde worden gemaakt is te vinden in De Krook. Mogen we hier een kleine oproep doen naar de directie van De Krook? Neem Krant van West-Vlaanderen op in jullie aanbod, een Gentse bibliotheek is niet compleet zonder. Want die tienduizenden West-Vlamingen verdienen - naast al dat andere KWalitatieve aanbod uiteraard - ook de krant die hen op de hoogte houdt van wat er met hun ouders, vrienden en thuisgemeente gebeurt.

Want het enige exemplaar dat we er tot dusver vonden was onderstaand exemplaar. Gespot tijdens het openingsweekend van 10 en 11 maart, in de kinderafdeling. Bij het knutselmateriaal...

Op zoek naar KW in de Krook: een 'KWeeste' met of zonder happy end?

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!