Liesbeth De Waele uit Tielt werkte jaar aan nieuwste Cosplay-kostuum

20/03/17 om 13:18 - Bijgewerkt op 27/03/17 om 09:42

De Tieltse Liesbeth De Waele is zonder twijfel een van de opvallendste gasten van Facts dit jaar, met haar verschijning als Quorra. Inclusief meterslange ledlichtjes.

Liesbeth De Waele uit Tielt werkte jaar aan nieuwste Cosplay-kostuum

Liesbeth De Waele is in het dagelijkse leven laborante bij Vandemoortele in Izegem, mama van twee kindjes en echtgenote van Stig Viaene. Maar één keer per jaar verandert ze in een superheld. "Twee jaar geleden ontdekten we Facts, de beurs in Gent", zegt Liesbeth. "Toen nog gewoon met een T-shirtje van Captain America, maar tegenwoordig ga ik als cosplay naar de beurs."

Delen

Eén keer per jaar verandert Liesbeth in een superheld

Tot over twee jaar was de beurs Facts en het fenomeen cosplay nog totaal onbekend bij Liesbeth. "Een vriendin van mij heeft Facts ondertussen al tien keer bijgewoond. Twee jaar geleden kon zij mij overtuigen om eens mee te gaan. Ik keek mijn ogen uit, zoveel dat er te zien was. Ik ging vooral voor de comics, maar al vlug maakten mijn vriendin en ik elkaars kop zot om het jaar daarop eens als cosplay te gaan."

Liesbeth De Waele uit Tielt werkte jaar aan nieuwste Cosplay-kostuum

Zo gezegd, zo gedaan. Ze maakte een eigen Batgirl-kostuum en trok ermee naar de beurs. "Ik was meteen verkocht, ik was helemaal in de ban van cosplay. Het leuke eraan is dat je zo'n heel kostuum volledig zelf samenstelt en maakt. Je doet eerst wat research en daarna ga je aan de slag. Een hele nieuwe wereld voor mij open. Alleen al de make-up... Ik ben iemand die in het dagelijkse leven nooit of zelden make-up opsmeert. Ik moest dat allemaal leren. Als je dan waardering en complimenten krijgt over je werk, tja, daarvoor doe je het."

Delen

Er is geen enkele cosplay-speler in dit land die ooit al eens haar karakter heeft gebracht

Ze stapte ondertussen in de kleren van Batgirl en Lady Loki, maar dit jaar dreigt ze met haar cosplay alle ogen op haar gericht te krijgen. "Ik ga als Quorra uit de Tron-films. Geen eenvoudige cosplay, ik heb eens gezocht en er is geen enkele cosplay-speler in dit land die ooit al eens haar karakter heeft gebracht."

Liesbeth De Waele uit Tielt werkte jaar aan nieuwste Cosplay-kostuum

Delen

Vooral de ledstrips in het kostuum baarden mij heel wat zorgen

Liesbeth De Waele uit Tielt werkte jaar aan nieuwste Cosplay-kostuum

"Ik kan het wel begrijpen, want in het kostuum zit heel veel tijd. Ik ben er al mee bezig sinds de vorige Facts-beurs en het zal reppen worden om de deadline van dit jaar te halen. Vooral de ledstrips in het kostuum baarden mij heel wat zorgen, met al die kabels en batterijen."

Liesbeth De Waele uit Tielt werkte jaar aan nieuwste Cosplay-kostuum

"Maar als het lukt, dan wordt het zeker de moeite. Ik ga twee dagen naar Facts, waarvan één dag als Quorra, mijn man gaat maar één dag mee. Stig prijst zich gelukkig dat hij meegaat als ik niet als Quorra ga, omdat ik waarschijnlijk continu zal aangesproken worden om op de foto te gaan, zo vreest hij. Het gekke is dat je als cosplay al in de wachtrij aan de ingang wordt aangesproken om selfies te nemen. Benieuwd wat dit jaar brengt."

Delen

Met de ledstrips dit jaar zal het ongelofelijk moeilijk zijn om te eten

Toch zijn er ook nadelen aan cosplay. "Met de ledstrips dit jaar zal het ongelofelijk moeilijk zijn om te eten, ik zal amper mijn armen kunnen plooien. En ja, een toilet bezoeken is uiteraard ook geen evidentie. Dat wordt een dagje weinig drinken", besluit ze.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!