Inwijkelingen willen cabaretier als schepen voor West-Vlaamse zaken

© BELGA
Frederic Vansteenkiste
Frederic Vansteenkiste Medewerker KW

Ruim 1 op 10 Gentenaars met West-Vlaamse roots, dan zou je denken dat het stadsbestuur aan die groep (wat meer) aandacht moet besteden. Want West-Vlamingen mogen zich dan wel keurig integreren, misschien hebben zij wel andere noden en verwachtingen dan de andere Gentenaars?

Iets minder dan één op drie van onze 100 West-Vlaamse Gentenaars is inderdaad van oordeel dat de stad eigenlijk wel iets extra mag doen. Veel moet dat niet zijn, want op vandaag bestaat er specifiek voor de West-Vlaamse Gentenaars eigenlijk… niets.

‘Iedereen gelijk voor de wet’ ? Daar is iets voor te zeggen, maar is dat wel zo? Maar worden de nieuwjaarsbrieven van de stad niet verstuurd in het Nederlands, Turks en Bulgaars? Geen probleem, maar er zijn toch ook heel wat West-Vlamingen? Nieuwjaarswensen in ‘t West-Vlaams dan maar?

Inwijkelingen willen cabaretier als schepen voor West-Vlaamse zaken

Dat is waarschijnlijk allemaal een beetje een brug te ver, maar er zijn wel alternatieven waarmee het Gentse stadbestuur het wezenlijk West-Vlaams gekleurde deel van zijn bevolking kan tegemoet komen. Voor 12 mensen lijkt een crisisopvang voor moegetergde West-Vlamingen een goed idee, maar misschien gaan die twaalf misschien beter eerst eens aankloppen bij de reguliere hulpverlening.

Iedereen gelijk voor de wet’ ? Daar is iets voor te zeggen, maar is dat wel zo?

Eén op vijf van onze West-Vlaamse Gentenaars ziet wel iets in een cultuurhuis. Een project dat naar ons idee best wel slaagkansen heeft. Het kruim van de West-Vlaamse kunstenwereld woont immers sowieso al in Gent, van acteurs over muzikanten tot theatermakers en andere kunstenaars. Als die gaan samenwerken onder hetzelfde dak, dan valt te verwachten dat daar spectaculaire projecten uit voortspruiten. Ook de rest van Gent kan er maar wel bij varen. Als ze er iets van begrijpen natuurlijk.

Johan Van De Casteele, met z'n 59 jaar een van de jongsten bij de West-Vlaamse Vrienden van Gent
Johan Van De Casteele, met z’n 59 jaar een van de jongsten bij de West-Vlaamse Vrienden van Gent© FV

Evenveel respondenten zien voorts ook brood in een vereniging, een club waar al die uitgeweken West-Vlamingen elkaar kunnen terugvinden en elkaar kunnen ontmoeten. Bij een goed glas en een lekker hapje, zoals het authentieke West-Vlamingen betaamt. Feit is dat die vereniging eigenlijk al bestààt. De West-Vlaamse Vrienden van Gent bestaan al 35 jaar. De activiteitenkalender is nog vrij goed gevuld met eetfestijnen en daguitstappen, maar het ledenaantal slinkt wel. Tegenwoordig bestaan de vrienden vooral uit een groep generatiegenoten die de 50 al voorbij zijn.

“Ik ben een van de jongste”, vertelt Johan Van De Casteele, ondervoorzitter en 59 jaar. Verjonging lijkt niet evident. Misschien is de vereniging niet meer bekend bij de nieuwe generaties West-Vlaamse Gentenaars? En misschien zoeken die ook een ander aanbod dan een georganiseerde uitstap of een bingo-avond. Het kan een suggestie voor de West-Vlaamse vrienden zijn. Mikken op nieuwe leden met een barbecue of een gezinsactiviteit? Wie weet kan de stad daar nog voor wat logistieke steun zorgen.

Eigen rubriek in het stadsmagazine

De grootste interesse is er voor een vaste rubriek of een onderdeel in het Gentse stadsmagazine. Eén op drie van onze 100 West-Vlaamse Gentenaars vindt dat een goed idee. Qua stof om zo’n rubriek te vullen alleszins geen gebrek. Getuige daarvan de vele straffe verhalen, boeiende figuren en opmerkelijke projecten we al aan bod lieten komen tijdens de voorbije edities van KW kaapt Gent.

Maar een cultuurhuis, de inhoud van het stadsmagazine of crisisopvang, het zijn stuk voor stuk zaken die op beleidsniveau beslist moeten worden. Gelukkig is 2018 toevallig een verkiezingsjaar en kunnen de West-Vlamingen dit jaar gewoon meteen hun stempel drukken en indien nodig een meer West-Vlaams gericht bestuur kiezen voor de komende legislatuur!

Inwijkelingen willen cabaretier als schepen voor West-Vlaamse zaken
© BELGA

In het huidige schepencollege bezetten al twee voormalige West-Vlamingen een zitje, maar misschien moet de kiezer in oktober maar eens duidelijk maken dat die gerust de West-Vlaamse identiteit wat hoger op de agenda mogen zetten. En waarom van de West-Vlaamse zaken geen bevoegdheid maken? Als 10 procent van je bevolking een dermate belangrijk deel van de identiteit gemeenschappelijk heeft, dan mag er best wat aandacht (en budget?) gaan naar het behouden en laten ontwikkelen van die identiteit.

Wouter Deprez verbergt zijn roots ook niet, integendeel: hij draagt die trots uit. Maar hij is tegelijk ook een erg goed ingeburgerde Gentenaar

Democratisch als we zijn, en om het iedereen meteen ook wat makkelijker te maken, vroegen we onze 100 West-Vlaamse Gentenaars in één moeite ook wie volgens hen een geschikte schepen voor West-Vlaamse zaken zou zijn. Omdat politiek talent en maatschappelijk engagement nu eenmaal niet beperkt blijven tot politici, gaven we onze respondenten meteen ook enkele extra suggesties: stuk voor stuk Gentenaars die in hun vakgebied een ruim publiek kunnen bekoren, hun West-Vlaamse identiteit koesteren & uitdragen én al eerder blijk gaven van een zeker engagement.

En dit was de uitslag:

Inwijkelingen willen cabaretier als schepen voor West-Vlaamse zaken

De meeste West-Vlaamse Gentenaars zijn dus gewonnen voor cabaretier Wouter Deprez. En Elien Desimpelaere uit Moorsele legt uit waarom. “Het is een geëngageerde mens, welbekend bij alle Vlamingen”, vertelt ze. “Ik kan me ook meestal goed vinden in de standpunten in zijn columns en Facebookberichten. Bovendien is zijn welbespraaktheid een groot voordeel! Ik heb het idee dat hij erg goed is in mensen bepraten of ompraten.”

Maar da’s nog niet alles. “Wouter Deprez verbergt zijn roots ook niet, integendeel: hij draagt die trots uit”, aldus Elien. “Maar hij is tegelijk ook een erg goed ingeburgerde Gentenaar!”

Inwijkelingen willen cabaretier als schepen voor West-Vlaamse zaken