Gino Vandierendonck: "Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen"

20/03/17 om 13:31 - Bijgewerkt op 27/03/17 om 10:13

Als je straks op de Facts beurs in Flanders Expo een Batman ziet rondlopen, is er veel kans dat het Bruggeling Gino Vandierendonck is. "Cosplayen is mijn manier om stoom af te blazen."

Gino Vandierendonck: "Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen"

Gino Vandierendonck (36) kreeg de smaak twee jaar geleden te pakken op de Antwerp Convention. "The Avengers, Lara Croft, Poison Ivy,... Ik heb daar echt mijn ogen uitgekeken. Samen met tienduizend andere scifi-, fantasy- en horrorfans, en ook mijn grote idool liep daar rond", vertelt hij. Thuis bij de Dudzelenaar is Batman alomtegenwoordig. "Mijn eerste uitrusting kocht ik destijds naar aanleiding van carnaval. Tegenwoordig maak ik bijna alles zelf", klinkt het. En ook met Halloween komt dat kostuum al eens van pas, Gino's kinderen Jarne en Jasper houden hem dan gezelschap als Nightwing en Robin. Zijn vrouw Valérie Jonckheere (39) is eveneens cosplayer. "Batwoman inderdaad. Maar op de première van de nieuwe film zal ze er weer als Wonder Woman staan." Gino speelt dan Batman. "Die actes de présence zijn leuk voor de kinderen, ze mogen dan gratis naar de film."

Gino Vandierendonck: "Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen"

Voor Gino, in het dagelijkse leven quality engineer bij een verpakkingsbedrijf, is cosplayen een manier om zich na een drukke werkweek te ontspannen. "Zoals anderen in het weekend graag gaan golfen, is dit mijn manier om eens stoom af te laten en afstand te nemen van de dagdagelijkse dingen. Cosplay is een andere wereld waar je af en toe naar binnen stapt. Een vriendelijke wereld, een echte community van mensen die jouw passie delen", aldus Gino. Vroeger trok hij weleens naar modelbouwbeurzen. "Maar dat ging er daar behoorlijk asociaal aan toe, een groot verschil met het cosplaywereldje. Sinds ik aan cosplay doe, is mijn vriendenkring enorm uitgebreid. Onlangs nog in de Cosplay Shop liep ik een paar Ewoks (de teddybeerachtige wezentjes uit Star Wars, red.) tegen het lijf."

Delen

Zoals anderen in het weekend gaan golfen, is dit mijn manier om eens stoom af te laten

Ook met zijn Batman-collega uit Antwerpen, kan Gino het goed vinden. "Hij is wat jaloers op mijn beweegbare pak. Het zijne laat hem niet toe om te gaan zitten", lacht hij. Bij Gino kost de transformatie tot Batman ongeveer een half uur. "Eerst de schmink laten opdrogen en dan mijn kostuum in elkaar puzzelen. Dat bestaat uit bijna twintig stukken, best wel gedetailleerd dus maar ik ben dan ook een perfectionist. Al is er eigenlijk geen kat die op al die details let."

Gino Vandierendonck: "Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen"

Het eerste kostuum komt van de winkel, maar Gino paste het zelf nog wat aan. En tegenwoordig maakt hij zowat alles zelf. "De broek en de gauntlets - die over de hand uitlopende mouwen - heb ik bijvoorbeeld zelf gemaakt. Qua kosten valt dat dus reuze mee, mijn uitrusting heeft alles samen niet meer dan tweehonderd euro gekost en voor haar outfit heeft Valérie misschien honderd euro betaald. De laarzen kocht ze voor vijf euro in een tweedehandswinkel."

Delen

Mijn broer en ik verzamelden vroeger alles van G.I. Joe, de Ninja Turtles en Star Wars

Voor Gino is het cosplayen ook een manier om kinds te blijven. Het roept jeugdherinneringen op. "Mijn broer en ik verzamelden vroeger alles van G.I. Joe, de Ninja Turtles en Star Wars. Ooit heb ik die verkocht op een rommelmarkt, achteraf veel spijt van gehad... Onze kinderen zijn nu dol op de action figures van Lego. In mijn tijd bestond dat nog niet, ik kleurde mijn Lego-mannetjes zelf groen als de Hulk of zoals Batman", vertelt hij. "Wel leuk om te zien, is hoe Raphael - die met de rode bandana - nu Jaspers lieveling is. Mijn andere zoon is zot van de Disneyprinsessen, en ook die liefde komt van mij. Toen ik eind de jaren tachtig de kleine zeemeermin in de cinema zag, was ik op slag verliefd."

Gino Vandierendonck: "Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen"

"Wat ze er op het werk van denken? Mijn collega's vinden het wel sympathiek", glimlacht Gino. Nadat ik mijn verhaal deed in het bedrijfskrantje, outte één van de techniekers zich als Captain America. Hier in Vlaanderen zijn de meeste cosplayers eigenlijk nog niet zo heel lang bezig, er komen er nog elke dag nieuwe bij. Maar tegenwoordig kan je elk weekend wel ergens terecht. Verslavend is het inderdaad wel. Het zijn je 15 minutes of fame hé - na afloop van zo'n beurs heb ik soms last van een 'afterdip'."

Delen

Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen

FACTS in Gent blijft één van Gino's favorieten. "Het festival is heel goed opgezet, mooi omkaderd en best betaalbaar ook. Alleen is het stilaan wat uit zijn voegen aan het barsten: Facts is hét forum waar elke cosplayer zich wil laten zien. Al de beste komen daar samen", aldus Gino.

Tot slot: waarom uit dat legertje actiehelden uitgerekend Batman? "Hij is van kleins af aan altijd mijn grootste held geweest. RoboCop vind ik ook wel leuk, maar ik voel me goed als Batman en heb er geen behoefte aan om er nog een cosplay bij te nemen. Mensen zeggen me weleens dat ik het perfecte gezicht heb om Batman te spelen, en bij mij voelt het ook gewoon heel naturel. Wat me persoonlijk zo aan Batman boeit? Hij heeft geen superkrachten. Batman doet het zonder, en dat zet hem apart van Spiderman en Superman."

(WK)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!