Evi Callens uit Zwevegem volgende maand aanwezig op cosplayevent FACTS in Gent

19/03/17 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:04

Tijdens het weekend van 1 en 2 april zal Flanders Expo Gent opnieuw de ontmoetingsplaats worden van heel wat liefhebbers van sciencefiction en fantasiewerelden op FACTS.

Evi Callens uit Zwevegem volgende maand aanwezig op cosplayevent FACTS in Gent

Evi toont haar 'Grim Reaper'-kostuum, waarmee ze ging griezelen tijdens Halloween in Bellewaerde. © GV

Ook bij Evi Callens staat het weekend al geruime tijd met rood omcirkeld in haar agenda. Ze is één van de vele cosplayers die op de beurs zal aanwezig zijn. Toegegeven, voor ons was de term 'cosplay' ook nieuw. Vandaar dat we bij Evi Callens (22) uit de Zwevegemse Deerlijkstraat gingen aankloppen om meer informatie. Evi beoefent al zo'n 3 jaar de hobby waarbij ze als het ware geregeld in de huid kruipt van één of andere fictieve figuur.

"Cosplay staat voor 'costume play' en kende zijn ontstaan in de jaren 60 en 70 in Amerika. Het waren toen Star Trek-fans die zich graag verkleedden in hun favoriete figuren. Het bleef echter jarenlang een onbekende hobby, toen het overwaaide naar Japan waar de fans van Anime (Japanse tekenfilms, red.) de hobby massaal oppikten. Vandaar waaide het enkele jaren terug opnieuw over naar Amerika en ook naar Europa, waar het nog steeds aan populariteit wint", begint Evi ons gesprek.

Evi maakt zelf deel uit van een groep met zo'n 25-tal leden, maar volgens haar zijn er in België zeker zo'n 500 mensen die aan cosplay doen. "Het is ook voor alle leeftijden. Van ons groepje ben ik met mijn 22 jaar wel bij de oudste. De andere leden zijn zo'n 2 jaar jonger. Toch heb ik al veel oudere mensen gezien die zich verkleden. Ik ken zelfs een gezin waar iedereen meedoet."

Zelfvertrouwen

Iedereen heeft zo wel zijn eigen reden om de hobby te beoefenen. Bij Evi was dit eerder om te werken aan haar zelfvertrouwen. "Ik was vroeger echt wel onzeker over mezelf. Sinds ik aan cosplay doe, heb ik enorm aan zelfvertrouwen gewonnen. Het is er een toffe bende en we komen allen goed overeen. Ik zie nu ook mijn vriendin, die ook aan cosplay doet, veel vaker dan vroeger."

Evi heeft zes kostuums waarmee ze geregeld uitpakt. "Zo heb ik een Ninja, waarbij ik een eigen karakter uit de serie heb gecreëerd, de Pokemon als mens of de vrouwelijke versie van Lucky Luke. Daarnaast heb ik ook de Halloween-figuur 'Grim Reaper' en was mijn laatste kostuum iets met wolven."

Duur durft Evi de hobby niet te noemen. "Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Zo zag ik laatst iemand die 'Action man' speelde en zich volledig had gekleed met plastictasjes van de gelijknamige winkelketen. Ik maak ook zoveel mogelijk zelf, zodat mijn duurste kostuum rond de 125 euro kost. Eerlijkheidshalve moet ik er wel aan toevoegen dat er cosplayers zijn die makkelijk 500 euro uitgeven aan een kostuum, maar dat is zeker geen must."

Fantasiewereld

Cosplay betekent ook een beetje leven in een fantasiewereld. "Dat is inderdaad zo. Heel wat cosplayers halen hun inspiratie uit de Star War-films. Ik ga het meestal zoeken in televisieseries. Met mijn Lucky Luke-kostuum werd ik al gevraagd om voor wat animatie te zorgen op een activiteit in Plopsaland, terwijl ik met de eerder griezelige Grim Reaper al te gast was op Halloween in Bellewaerde."

Wat Evi zal aantrekken om naar Facts te gaan, had ze nog niet beslist. Feit is wel dat ze voorlopig geen nieuwe kostuums zal maken, wegens een overvolle kleerkast...

(GV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!