Zultenaars Maria en Cyriel vieren diamant: “Eerst naar Expo ’58, daarna getrouwd”

Cyriel Balcaen en Maria Van Keirsbilck zijn 60 jaar getrouwd en werden gehuldigd op het gemeentehuis. © MVW
Redactie KW

Maria Van Keirsbilck (83) en Cyriel Balcaen (84) werden op het gemeentehuis door burgemeester Simon Lagrange en de schepenen ontvangen en gehuldigd ter gelegenheid van hun diamanten jubileum. Ze wonen in de Brandstraat in Machelen-Zulte. Tien jaar geleden vierden ze hun gouden huwelijksjubileum. Toen verzorgden toenmalig burgemeester Henk Heyerick en de schepenen de ontvangst en huldiging.

Het huwelijksjaar 1958 roept veel herinneringen op bij Maria Van Keirsbilck en Cyriel Balcaen. “Het belangrijkste was dat wij elkaar dat jaar trouw voor het leven beloofden”, zegt het diamanten koppel. “Het was ook het jaar van de wereldtentoonstelling in Brussel. We trokken eerst naar de Expo en zijn dan later getrouwd.”

Het huwelijk werd voltrokken in Aarsele aangezien Maria Van Keirsbilck hier opgegroeide. Het huwelijksfeest, uitsluitend voor familie, vond plaats bij Maria thuis.

Samen televisie kijken

“Tientallen jaren geleden is in Aarsele een vliegtuig neergestort met veel slachtoffers. Ik ben toen naar de plaats van de ramp gaan kijken”, herinnert Cyriel zich nog heel goed.

In het zeemvellenbedrijf Colle in Deinze heeft Cyriel Balcaen, die de neef is van ere-burgemeester Georges Peirs, tientallen jaren gewerkt. Voor Maria was het buitenshuis werken van korte duur. Bij de geboorte van de kinderen werd zij een toegewijde huishoudster.

Er werden vier kinderen geboren: Monique, Rita, Katrien en Patrick. De familie werd uitgebreid met zes kleinkinderen en zes achterkinderen.

De jubilarissen Maria Van Keirsbilck en Cyriel Balcaen houden het, als jonge tachtigers, vooral rustig. Samen thuis naar televisie kijken, is wel de bijzonderste hobby geworden. (RMN)