Wielsbekenaar Carlo Lambrecht over Dwars door Vlaanderen: “Misschien stop ik over vijf jaar”

Carlo Lambrecht (GF)
Redactie KW

De wielerklassieker Dwars door Vlaanderen vindt dit jaar plaats op woensdag 28 maart. De renners rijden van Roeselare naar Waregem over een vernieuwd parcours. Carlo Lambrecht hielp al voor de negende keer het parcours uitstippelen.

Carlo Lambrecht (60) uit de Hernieuwenstraat zit al sinds halverwege de jaren negentig in het koersmilieu. Hij kende toenmalig bondsvoorzitter Laurent De Backer heel goed.

World Tour-wedstrijd

“Via hem rolde ik in het milieu. Ik had een heel goede verstandhouding met de wielerbond. Daardoor werd ik negen jaar geleden ook voorzitter van K. S.V. Waregem Vooruit dat Dwars door Vlaanderen organiseert”, legt de Wielsbekenaar uit. Onder zijn bewind groeide de kasseiklassieker uit tot een World Tour-wedstrijd. Dat is het hoogste niveau van een eendagswedstrijd.

“We stippelden een professionele organisatie uit. De Raad van Bestuur bestaat uit zeven mensen. Daarnaast hebben we dertig bestuursleden en andere medewerkers. We gaven ook meer kans aan de jeugd. We verdelen onszelf elk jaar in werkgroepen. Hoe professioneler de aanpak, hoe veiliger voor de supporters en de renners en hoe mooier de koers.”

“Na wat lobbywerk kreeg Dwars door Vlaanderen elk jaar meer punten. Vijf jaar geleden schoven we al op van het derde naar het tweede niveau. Nu hebben we voor minstens drie jaar het statuut van World Tour-koers. Een mooie beloning als je weet dat maar zes Belgische wedstrijden die quotering krijgen”, klinkt het.

Dwars door Vlaanderen verschuift ook op de wielerkalender. Tot vorig jaar vond de koers altijd anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen plaats. De nieuwe datum is de laatste woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast paste de organisatie ook het parcours aan.

Pittige hellingen

“We doen de Patersberg en de Oude Kwaremont niet meer aan, omdat de renners daar tijdens de Ronde over rijden. We kiezen onze eigen identiteit. De renners beklimmen vanaf dit jaar drie keer de Knokteberg en twee keer de Kluisberg. Dwars door Vlaanderen is niet zo zwaar als de Ronde, maar de Knokteberg is ook een pittige helling”, getuigt Carlo.

Omdat de koers een niveau steeg op de ranking, zullen ook meer wereldtoppers aan de start komen. Alle grote ploegen sturen een afvaardiging naar de wedstrijd. Dat maakt Carlo blij, maar hij blijft er nuchter onder. “We werkten hard voor dit statuut. Het is normaal dat de grootste renners naar Waregem afzakken. Hier vallen punten te verdienen voor de wereldranglijst. De meeste grote renners zijn trouwens al in de streek voor de Ronde van Vlaanderen de zondag erop”, geeft hij aan.

Wereldkampioen Peter Sagan heeft nog niet bevestigd. “We wachten nog op zijn toezegging, maar we hebben dus al een heel mooi deelnemersveld met onder andere Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Belgisch kampioen Oliver Naesen, John Degenkolb en Edvald Boasson Hagen. Ook de Colombiaanse berggeit Nairo Quintana zal er zijn. Hij komt exclusief bij ons oefenen op kasseien omdat er tijdens de Tour de France een kasseirit wordt verreden”, vertelt Carlo trots.

“Een nieuwe overwinning voor Lampaert zou mooi zijn”

Eén topfavoriet kiezen vindt de organisator moeilijk. Hij gokt op de mannen van de streek. “Yves Lampaert uit Ingelmunster en Sep Vanmarcke uit Anzegem zijn in zeer goede doen. Lampaert won trouwens vorig jaar. Een nieuwe overwinning zou heel mooi zijn.” Ook voor de vrouwenwedstrijd kon de organisatie enkele mooie namen strikken. Wereldkampioene Chantal Blaak en Belgisch kampioene Jolien D’hoore zullen meestrijden voor de overwinning.

Aanslagen in Brussel

Na negen jaar is de organisatie van de wielerwedstrijd voor Carlo al een gewoonte geworden. Toch is er één editie die Carlo nooit zal vergeten en het had niets met wielrennen te maken. “In 2016 vond de wedstrijd plaats een dag na de aanslagen in Brussel. Wij hebben toen beslist de wedstrijd door te laten gaan. We wilden aan de wereld laten zien dat we ons niet laten domineren door de mensen die ons angst willen aanjagen. Ook de E3-prijs Harelbeke en Gent-Wevelgem volgden onze beslissing”, herinnert Carlo zich.

Op zijn zestigste is Carlo nog altijd met volle goesting actief in het wielrennen. Voor hij in de organisatie van Dwars door Vlaanderen terechtkwam, organiseerde hij in 2003 ook het Belgisch kampioenschap veldrijden in Wielsbeke. In 2014 trok hij daar ook de organisatie van het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg.

Toch zal hij niet eeuwig doorgaan met de organisatie van de klassieker. “Misschien stop ik over vijf jaar wel. Ik zal dan wel mijn deel gedaan hebben. Nieuwe jonge krachten kunnen helpen om de wedstrijd verder uit te bouwen”, sluit Carlo lachend af. (Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier