Sofie Peers uit Desselgem exposeert met The Artist Cave in het André Demedtshuis

Martine Vansteenbrugge, Nora Van Driessche, Koen Snauwaert, Marc Mahieu, Jan Van Braekel, Gilbert Vangampelaere en Sofie Peers zijn trots op hun eerste samenwerking. Ayke Cottenie, Dirk Bossouw en Rudy De Weirdt ontbreken op de foto. (Foto NVR)
Redactie KW

In het André Demedtshuis loopt tot zaterdag 31 maart een tentoonstelling van de kunstgroep The ARTist Cave. Dat is een Facebook-groep waar kunstenaars tips, tricks en meningen geven voor en over elkaars kunstwerken. Voor de eerste keer exposeren enkele leden van de Facebook-groep samen.

Sofie Peers uit Desselgem richtte de Facebook-groep The ARTist Cave op in februari 2017. Samen met Nora Van Driessche en Martine Vansteenbrugge neemt ze de dagelijkse leiding van de groep op zich. Nu telt de groep al 115 leden. “Het was de bedoeling de groep lokaal te houden. Mensen uit Waregem en omstreken konden hier hun talenten aan elkaar tonen. Uiteindelijk zitten er nu kunstenaars uit het Antwerpse en zelfs een Fransman en een Duitser in de groep. Nieuwe leden zijn zeker welkom, maar er is één voorwaarde om ook lid te worden: de leden van de groep moeten actief bezig zijn met kunst. Voor andere liefhebbers hebben we nog een pagina voor evenementen”, legt Sofie uit.

Juwelen

Hoewel er veel verschillende kunstvormen aanwezig zijn in de Facebook-groep kunnen de kunstenaars het goed met elkaar vinden. “Het gaat van juwelen die ik maak, tot schilderijen, fotografie, beeldhouwwerken, keramiek en zo veel meer. We wisselen vaak ideeën, emoties en meningen met elkaar uit. Sommigen zeggen van kunstenaars dat ze een aparte hersenkronkel hebben. Die hersenkronkel maakt ons soulmates”, getuigt Sofie.

“De vier seizoenen staan centraal in onze tentoonstelling”

Eind december kreeg Sofie het aanbod van het André Demedtshuis uit Sint-Baafs-Vijve om een tentoonstelling te organiseren. Ze twijfelde niet om samen met enkele kunstenaars van The ARTist Cave een eerste offline-evenement te organiseren. Sinds 1 maart exposeren tien kunstenaars van de Facebook-groep in het Demedtshuis onder de naam ‘Connection’. “Het is een tentoonstelling over de verbondenheid tussen kunstenaars over verschillende kunsttakken heen en de verbondenheid met het publiek. Vandaar de naam Connection.” De vier seizoenen staan centraal in de tentoonstelling. “Ik maakte vier juwelen: één voor elk seizoen. Nora ging daarop door met haar keramiekwerk. Ook schilder Marc Mahieu maakte schilderijen voor elke seizoenen. Nog zeven andere kunstenaars maakten werken rond de vier seizoenen”, vertelt ze.

Doopsuiker

De tien kunstenaars stelden al vaak tentoon, maar deze expositie beschouwen ze als iets uniek. “Dankzij de Facebook-groep leerden we veel nieuwe mensen kennen. Waar we elkaar eerst volgden op afstand, werd dat nu persoonlijker. We zijn een toffe bende en we maken veel plezier. Het was de eerste tentoonstelling van The ARTist Cave en dat vierden we met doopsuiker. We maken het dus ook ludiek”, geeft Sofie aan. De eerste tentoonstelling was een succes en de samenwerking smaakt naar meer. “We staan al te popelen om elders ook samen te exposeren. Op 15 juli staan we met onze groep bijvoorbeeld al op de ambachtenmarkt in Deerlijk. Na het eerste offline event, volgen er dus zeker nog meer”, sluit Sofie af. (NVR)

Meer info over komende evenementen op Facebook: The ARTist Cave at events.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier