Samen fietsen is een passie voor Margriet en Norman

(Foto Jos) © (Foto Jos)
Redactie KW

Op dinsdag 1 mei vierden Norman Taveirne en zijn echtgenote Margriet Claeys uit de Mandellaan samen met hun gezin hun diamanten bruiloft in zaal Puritas in Rumbeke.

Norman Taveirne werd als jongste telg in het gezin geboren op 8 mei 1937. Hij groeide op in de bekende bakkerij Taveirne langs de Mandellaan die toen nog aan de kant van de Kazandmolen gelegen was. Later breidde de bakkerij uit aan de overkant van de straat.

Al op jonge leeftijd bleef Norman thuis werken waar hij de stiel van bakker aan zijn vader leerde. Later nam hij de zaak over samen met zijn broers Pascal en Oswald.

Ontmoeting op kermis

Margriet Claeys zag het levenslicht in Passendale op 8 juli 1939. Ze groeide er op en liep er school samen met haar twee zussen. Op zestienjarig leeftijd ging ze als grensarbeidster in de textiel werken in het Noorden van Frankrijk.

Norman en Margriet leerden elkaar kennen in 1956 met Rumbeke kermis. “Het was precies op 4 augustus 1956”, vertellen Norman en Margriet. “Die datum staat in ons geheugen gegrift.” Margriet kwam naar de kermis samen met een vriendin uit Roeselare. En daar liepen ze elkaar tegen het lijf en de vonk sloeg over.

Na zijn legerdienst in Arnsberg in Duitsland gaven Norman en Margriet elkaar het jawoord in het jaar van de Expo op 24 mei 1958. Het jonge koppel had hun liefdesnestje langs de Meensesteenweg op de Zilverberg. In 1962 namen ze hun intrek in de bakkerij. Het werd een leven van heel hard werken, dagelijks werden er zo’n duizendtal broden gebakken die naar depots in Brussel, Antwerpen en Gent werden uitgevoerd. Ook op de Zilverberg en in de ruime omgeving waren ze bekend om hun lekker brood dat Margriet verkocht in de bakkerij.

Vier dochters

Het gezin werd uitgebreid met vier dochters. De tweeling Carine en Caroline, respectievelijk getrouwd met Johan Bert en Dirk Sanders, Gretel met Freddy Coppens en Siegel met William Doom. Die zorgden samen voor tien kleinkinderen en zestien achterkleinkinderen, binnenkort wordt het zeventiende verwacht.

“In 1994 lieten we de zaak over en besloten van het leven te genieten” aldus Norman. Beiden hebben een passie voor fietsen, vroeger vertrokken ze met de fietsen achteraan de auto meestal naar de Westhoek. Ze kijken volop uit naar de mooie dagen om terug met hun elektrische fiets van de mooie natuur te genieten. (EM)