Oudste nog levende Clubspeler José (96) viert platina jubileum

José Reynaert en zijn echtgenote Maria De Smet. © MVN
Redactie KW

José Reynaert, met zijn 96 lentes de oudste nog levende ex-voetballer van Club Brugge, heeft zijn platina huwelijksjubileum gevierd.

José Reynaert en Maria De Smet – ze tellen allebei 96 lentes – wonen nog altijd zelfstandig in het Hazenpad in Beernem. Ze zijn intussen liefst 70 jaar getrouwd. José maakte als rechtsbuiten tussen 1939 en 1947 het mooie weer in de eerste ploeg van Club Brugge. “Dat was in volle oorlogsperiode tijdens een soort noodcompetitie”, steekt hij van wal. “Ik herinner mij dat we naast een trainer en verzorger ook een schoenmaker in de rangen moesten hebben. We speelden met schoenen waarop ijzeren studs genageld waren en die moesten indien nodig hersteld kunnen worden. We werden ook vrij goed betaald. Een gewonnen match bracht 300 frank op, een gelijkspel 200 frank en een verloren match 100 frank.”

Een foto van José als Clubspeler in 1943.
Een foto van José als Clubspeler in 1943.© Repro MVN

José versleet zijn eerste paar voetbalschoenen als jonge snaak bij SC Beernem. Ook vier van zijn vijf broers speelden bij dat team. “En mijn vader was er voorzitter. Ook mijn kleinzoon Joerie Sabbe was een zeer goed voetballer in de jaren 90. Hij speelde wel bij Cercle Brugge, maar daar heb ik nooit problemen mee gehad.” (knipoogt) Na zijn jaren bij Club maakte José de overstap naar FC Eeklo en nog later naar SK Eeklo. “Maar mijn hart bleef altijd blauw-zwart. Net als dat van mijn vrouw Maria trouwens”, garandeert José, die zijn voetbalcarrière altijd gecombineerd heeft met een zelfstandige job als kleermaker. “We zijn niet enkel elkaar 70 jaar trouw gebleven, maar we zijn ook al meer dan 77 jaar trouwe Clubfans. Ik volg Club Brugge nog altijd op de voet, maar niet meer in het stadion.”

Af en toe een pintje

José is al meer dan tien jaar de oudste nog levende ex-speler van blauw-zwart. Jaarlijks wordt hij uitgenodigd voor de reünie van oud-spelers. “Maar de laatste jaren heb ik telkens afgehaakt, want ik ben van anderen afhankelijk voor vervoer. Maar op zonnige dagen probeer ik wel nog altijd de matchen van mijn achterkleinkinderen bij VVC Beernem bij te wonen.” José en Maria zijn nog altijd kerngezond. Ze hebben twee kinderen, zes kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Hun geheim voor zo’n lang huwelijk? “Elkaar graag zien, gezapig leven en af en toe een pintje.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier