Michel Depoortere uit Beveren-Leie plots overleden in Spanje

Redactie KW

De bekende vlasmachinefabrikant Michel Depoortere uit Beveren-Leie is onverwacht overleden op vakantie in het Spaanse Benissa aan de Costa Blanca. Hij verbleef er met zijn echtgenote, zijn dochters en een schoonzoon. Hij had er op 19 mei nog zijn 87ste verjaardag gevierd. De woensdag erop, die de dag van de terugreis zou zijn, is hij er in het bijzijn van zijn familie gestorven.

Samen met zijn jongere broers Marcel en Gustaaf heeft hij jarenlang het bedrijf geleid dat hun vader Richard in 1925 had opgericht. Michel was het brein van de firma en had de algemene leiding, Marcel stond in voor de verkoop en Gustaaf voor het atelier. Men vervaardigt er oogst- en zwingelmachines en de nv Depoortere mag zich nu zelfs de belangrijkste vlasmachinefabrikant ter wereld noemen. Michel begon er in 1948 en gaf een halve eeuw later de fakkel door aan zijn zoon Rik, die op vandaag het bedrijf leidt, samen met zijn schoonbroer Peter Rosseel. Michel was nog bestuurder van het bedrijf en ook van het zusterbedrijf Vlamalin in Tielt dat onder andere balenpersen maakt. Hij was ook Officier in de Orde van Leopold II en Ridder in de Kroonorde.

Harde werker

Michel was ook lid van de Vriendenkring van het Nationaal Vlasmuseum in Kortrijk. Hij was een van de pioniers van het museum en heeft samen met zijn broers wekenlang geholpen om er oude machines te installeren. Hij was er levensecht te bewonderen als figurant in een van de taferelen, tot men het vlasmuseum verving door het huidige Texture. Michel Depoortere was bekend als een dynamische, inventieve man met een ruime interesse, die altijd dicht bij zijn klanten stond. Hij was een harde werker en tegelijk een levensgenieter. In de vrije tijd was hij vooral liefhebber van wielrennen, maar ook van voetbal als supporter van Zulte Waregem.

Michel Depoortere was de echtgenoot van Jacqueline Dejagere en vader van drie kinderen: Marleen (met Peter Rosseel), Rik (met Lieve Lernout) en Rita (met Kristof Opsommer). Hij had zes kleinkinderen die zijn grote oogappels waren en sinds vorig jaar één achterkleinkind César, ‘de kers op de taart’. De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 2 juni om 10.30 uur in de parochiekerk van Beveren-Leie.

(NOM-Begr. Vanhoutteghem)