Lucien en Elza vieren diamant: “Spelen met de duiven en thuis genieten”

Lucien Van De Moortel en Elza Van Thuyne werden ontvangen op het gemeentehuis. © MVW
Redactie KW

Elza Van Thuyne (89) en Lucien Van De Moortel (84) werden als diamanten huwelijksjubilarissen op het gemeentehuis gehuldigd door burgemeester Simon Lagrange en de schepenen. Ze hebben er een rijk gevulde loopbaan opzitten, maar ze geven nu al enkele jaren voorrang aan rusten en genieten van de derde leeftijd.

De trouwdag 60 jaar geleden -en het daaraan gekoppeld trouwfeest- was anders dan wat we vandaag bijna overal zien. Voor de broers, de zussen en de naaste familie was er ‘feest’ in een café restaurant in Gent.

De volgende dagen was het weer tijd om te werken. Hij was bouwvakker en later ook textielarbeider. Zij was naaister en huishoudster. De job van huishoudster kreeg prioriteit toen de kinderen werden geboren: Patrick, Dirk en Carine. Er is één kleinkind. Tussendoor stak men ook de handen uit de mouwen om in deelgemeente Olsene gedurende negen jaar de uitbater te zijn van een dorpscafé.

Schoonzoon Francky De Coster werd, sedert 14 oktober, een opvallende verschijning in de plaatselijke politiek. Hij werd met een pak voorkeurstemmen verkozen en begint op 2 januari zijn politieke loopbaan als voorzitter van de gemeenteraad.

Veel hobby’s hebben de jubilarissen niet. Thuis genieten, en in de moestuin werken, komt op de eerste plaats. Toch zie je Lucien nog dikwijls op stap met de duiven. Spelen met de duiven is voor hem een hobby gebleven. Hij is aangesloten bij een maatschappij in Wortegem. Zijn motto luidt: deelnemen met de duiven is belangrijker dan winnen. (RMN)